Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Malenica o Mamiću: Na Ministarstvu pravde BiH je da odluči o konkretnom zahtjevu

Hrvatski ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ocijenio je u četvrtak da mu je teško odgovoriti na pitanje kolike su šanse da Zdravko Mamić iz Bosne i Hercegovine bude izručen Hrvatskoj.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

”Sporazum predviđa da se osoba osumnjičena za korupciju treba izručiti. Na Ministarstvu pravde BiH je da odluči o svakom konkretnom zahtjevu”, kazao je hrvatski ministar, javlja Hina.

Izrazio je nadu da će se postupak realizirati u što kraćem roku.

Pojašnjavajući postupak izručenja, Malenica je rekao da se postupak ostvaruje onda kada DORH od Ministarstva pravosuđa i uprave RH zatraži da u komunikaciji s ministrom pravde BiH zatraži izručenje.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

”Čim DORH od nas to zatraži, mi ćemo pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i zatražiti izručenje od Ministarstva pravde BiH”, naglasio je Malenica nakon sjednice Vlade RH. 

Govoreći o rokovima, Malenica je pojasnio da postoje procedure i faze postupka kada se može tražiti izručenje.

”Ovo je faza postupka kada je podignuta optužnica i kada se može zatražiti izručenje”, dodao je.

Upitan treba li hrvatsko pravosuđe pustiti Mamića nakon ispitivanja ili ga može privesti zato što je bjegunac, Malenica je odgovorio da je Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći jasan.

”Mamića se može izručiti samo za ono kazneno djelo za koje se traži izručenje. Sporazum je tako koncipiran da se radi o kaznenim djelima korupcije iz koje se jasno vidi da bi Mamić trebao biti izručen na temelju sporazuma”, precizirao je Malenica.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas