Makedonci spremaju parike na milion načina, marinirane paprike su samo jedan od njih
Ovaj recept je za one koji vole bijeli luk.
Sastojci za marinirane paprike
- 50 komada crvene paprike
- 250ml ulje
- 250 ml sirče
- 1 ruka sećera
- 1 ruka soli
- 2-3 glavice bijeli luk
- 2 veze peršuna
- 1 kesica biber u zrnu
Priprema
Paprike ispecite, oljuštite, al im samo drskice vadite, ostavite ih cijele. Ulje, sirće, so i sećer stavite da uvrije u veću šerpu. Kada marinada zavri stavite paprike, da se malo proprže (prokuhaju ) u marinadi.
Radite to na tihoj vatri i nemojte miješati nego samo protresite šerpu. Max. desetak min., marinirajte paprike. Bijeli luk sitno isjeckajte i promiješajte sa sjeckanim peršunom i biberom. Kad se malo prohlade paprike, redajte red paprika, pa stavite odozgo red od luka i peršuna, pa opet, paprike i tako redom. Polijte marinadom i ostavite tegle otvorene preko noći. Ujutru dospite još od marinade u tegle, zatvorite i čekajte zimu.
Dobar tek.
(Preuzeto sa: receptizatren.club)
..