Martinović: Tržište vrijednosnih papira u FBiH sada može funkcionirati (VIDEO)

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović izrazio je zadovoljstvo što je danas Dom naroda Parlamenta Federacije usvojio Odluku o razrješenju postojećih i imenovanju novih članova Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Ova komisija, naime, nije funkcionirala u punom sastavu od novembra 2019. godine, te je bilo puno blokiranih procesa.

Imenovani su novi dužnosnici – Adnan Zukić, predsjednik, Matej Živković, zamjenik predsjednika, kao i članovi: Predrag Mlađen, Esad Dželilović i Romeo Zelenika.

– Time je otklonjen jedan veliki problem koji je bio u sustavu finansiranja, poslovanja, ulaganja, dionica, te rada bankarskog sustava. Danas smo tu priču napokon riješili u pozitivnom smislu i stvorili predpostavke da ovaj sustav i tržište vrijednosnih papira može funkcionirati – kazao je Feni Martinović.

Komisija za vrijednosne papire FBiH, uz druge nadležnosti, ima i široke regulatorne ovlasti – između ostalog reguliranje uvjeta, načina izdavanja i prometa vrijednosnih papira; odobravanje izdavanja dionica i drugih vrijednosnih papira preduzeća i banaka; odobravanje izdavanja vrijednosnih papira društava za upravljanje fondovima, investicijskih fondova, uzajamnih fondova i drugih pravnih osoba, reguliranje uvjeta i načina izdavanja obveznica kantona i općina; propisivanje pravila i nadzor prometa vrijednosnih papira, koji je zasnovan na razmjeni vrijednosnih papira i sistemu kotiranja, putem elektronskih sredstava; zaštitu interesa investitora; propisivanje i nadzor primjene standarda upravljanja dioničkim društvima.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU