Medicinska oprema za podršku vakcinaciji

Delegacija EU u Bosni i Hercegovini predaće danas medicinsku opreme nabavljenu u okviru “EU4Health” programa namijenjenog podršci u borbi protiv Kovida 19.

Ovo je prva od pet isporuka opreme za podršku vakcinaciji protiv kovida 19 u BiH, a uključuje 150.000 trodijelnih šprica sa iglom i 48.000 zaštitnih kutija za odlaganje medicinskog otpada koje će biti isporučene zdravstvenim ustanovama širom BiH, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.

Ovom događaju će prisustvovati zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Ekaterina Dorodnova, ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević i predstavnik UNICEF-a u BiH Rounak Kan.

Isporuka medicinske opreme biće upriličena  u prostorijama “Hercegovinalijeka” sa početkom u 12.00 časova, nakon čega su planirane izjave za novinare.

“EU4Health” program finansira EU sa 13,7 miliona eura za nabavku vakcina i opreme, kako bi dala podršku BiH u borbi protiv Kovida-19.

EU je obezbijedila i 7,76 miliona eura za nabavku medicinske i zaštitne opreme koja se od marta prošle godine isporučuje zdravstvenim ustanovama širom BiH. 

bhrt

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU