Memorijalni centar Srebrenica na primjeru ‘Ćirilice” o negiranju genocida

Memorijalni centar Srebrenica je u okviru istraživačkog rada na pripremi Izvještaja o negiranju genocida ove godine  realizirao studiju slučaja na primjeru komunikacije i poruka prema javnosti iznesenih u okviru emisije “Ćirilica” voditelja i urednika Milomira Marića.

Cilj studije slučaja je prikazati negativne prakse i trendove širenja zavjera, negiranja genocida i žrtava rata 1992.-1995., te govora mržnje protiv Bošnjaka, koje su dijelom televzijskog ‘mejnstrima’ u današnjoj Srbiji, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

U saopćenju se navodi da se „U emisiji ‘Ćirilica’ primjećuje da postoji svijest urednika Marića o razmjerama genocida u Srebrenici. Kroz praćenje izjava u toj emisiji, vidimo kretanje od ideje da je Srebrenica ‘planiran zločin’ od stranih sila – gdje se potpuno odriče svaki vid odgovornosti počiniteljima, preko teze da je Ljubiša Beara naredio ‘Srebrenicu u trenutku rastrojstva’, do onih uobičajenih o tome da su ubijani vojnici i naoružane osobe.

Također, urednik i voditelj ima tendenciju da u pitanjima izgovara teze koje su u drugim prilikama izgovorili njegovi gosti, stvarajući tako konfuziju oko toga šta je njegova pozicija po temi, a gdje on nastoji isprovocirati njihov odgovor. Javljanje Ratka Mladića u emisiju, gostovanja ratnih vođa i direktnih učesnika genocida u Srebrenici, davanje javnog prostora ratnom zločincu Vojislavu Šešelju za promociju negiranja i širenja laži o prirodi rata, ratnih zločina i genocida u Srebrenici, dio su uobičajne prakse ove emisije“, saopćeno je  iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Iz  Memorijalnog centra Srebrenica poručuju da će podnijeti prijavu Regularnom tijelu za  elektronske medije Srbije te zatražiti zabranu objavljivanja programskog sadržaja emisije „Ćirilica“ i jutarnjeg programa na TV HAPPY. Istraživački tim Memorijalnog centra pozvao je predstavnike medija, organizacija civilnog društva i šire društvene zajednice u BiH i Srbiji da podrže ovaj zahtjev, saopćeno je.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU