Mercedes EQT – luksuzni električni minivan (FOTO)

Njemački proizvođač predstavio je Concept EQT kao najavu novog produkcijskog modela na struju.

Konceptom EQT, Mercedes pruža uvid u buduću T klasu, koja će uz novi Citan (teretna verzija) činiti porodicu multifunkcionalnih kompaktnih automobila.

Kao i aktuelni Citan, i novi koncept je nastao u saradnji sa kompanijom Renault. Ipak, Mercedes se potrudio da EQT dizajnerski razdvoji od nove generacije modela Kangoo.

Vozilo dugo 4.945 mm ima klizna zadnja vrata sa obje strane, radi lakšeg i komfornijeg pristupa zadnjoj klupi, a za prijevoz većeg broja putnika na raspolaganju je i preklopivi treći red sjedišta.

mercedes eqt – luksuzni električni minivan (foto)

Mercedes se potrudio da unutrašnjost koncepta izgleda luksuzno, pa je sjedišta, volan, ručicu mjenjača, dijelove komandne table i oplate na vratima presvukao kvalitetnom Nappa kožom.

S obzirom na to da je riječ o konceptu koji treba da “izrodi” produkcijski model, Mercedes nije otkrio detalja o električnom pogonu.

mercedes eqt – luksuzni električni minivan (foto)

Međutim, ako se zna da će budući serijski minivan dijeliti tehnologiju sa modelom Renault Kangoo E-Tech Electric, treba računati na elektromotor od 100 KS i 245 Nm, koji će struju dobijati iz baterije kapaciteta 44 kWh.

Renault je za Kangoo najavio autonomiju od oko 265 km, prema WLTP mjernom ciklusu, ali je moguće da će Mercedes u svoj model ugrađivati i veću bateriju.

mercedes eqt – luksuzni električni minivan (foto)

Produkcijska T klasa na struju i eCitan (teretna verzija) biće predstavljeni kasnije ove godine, a u prodaji bi mogli da se nađu početkom 2022.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU