Mercedes predstavio koncept EQG – električnu G klasu (FOTO/VIDEO)

Nastavlja se električna ofanziva.

Kada je u januaru 2018. godine, na sajmu automobila u Detroitu, debitovala aktuelna Mercedesova G klasa, iz njemačkog proizvođača najavljeno je da će elektrifikacijom biti obuhvaćen i legendarni terenac koji se proizvodi od 1979.

Ovih dana ispunjeno je obećanje iz 2018. Mercedes je na minhenskom auto-salonu javnosti predstavio koncept EQG, odnosno G klasu na struju.

Dizajn nije bitno promijenjen u poređenju sa standardnim modelom, pa je automobil već na prvi pogled prepoznatljiv.

mercedes predstavio koncept eqg – električnu g klasu (foto/video)

Od verzije sa SUS motorima vizuelno se razlikuje samo po nekim stilskim detaljima koji ističu “električni karakter” koncepta EQG.

Zadržana je i osnovna konstrukcija s klasičnom šasijom, a da bi EQG imao svojstva vrhunskog terenca, sistem oslanjanja je modifikovan samo onoliko koliko je bilo neophodno zbog novog pogona.

Naime, EQG za pogon koristi 4 elektromotora, koji su smješteni blizu točkova, a između njih su dvostepeni reduktori (za svaki par motor/točak po jedan).

mercedes predstavio koncept eqg – električnu g klasu (foto/video)

Prednje ogibljenje je nezavisno, dok je pozadi kruta osovina, bez koje je teško zamisliti klasičan terenski automobil.

Iz Mercedesa još nisu objavili detaljnije tehničke specifikacije vozila, iako je potvrđeno da će EQG imati prtljažnik zapremine 463 l i da će s fabričke trake silaziti na točkovima prečnika 22 inča.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU