Mercedes ulazi u tržište električnih luksuznih automobila (FOTO)

Debitovao je EQS – prvi električni Mercedes u luksuznoj klasi s autonomijom od 770 km.

EQS je prva potpuno električna luksuzna Mercedesova limuzina koja, kako kažu u njemačkom proizvođaču, ima za cilj da redefiniše ovaj segment automobila.

To je također prvi model zasnovan na modularnoj mehaničkoj platformi za luksuzna električna vozila.

Prve dvije verzije koji će biti dostupne kupcima su Mercedes EQS 450+ s 333 KS (245 kW) i zadnjim pogonom i Mercedes EQS 580 4MATIC s 534 KS (385 kW) i pogonom na sva 4 točka.

mercedes ulazi u tržište električnih luksuznih automobila (foto)

Aerodinamičari su, u bliskoj saradnji s dizajnerima, uspjeli da postignu veoma nisku vrijednost koeficijenta otpora zraka, od 0,20.

U Mercedesu tvrde da ovaj podatak čini EQS najaerodinamičnijim serijskim automobilom na svetu.

Navodi se i da je vozilo među najtišim automobilima na tržištu. Veoma nizak nivo buke koju stvara strujanje zraka u vožnji značajno doprinosi ovom rezultatu.

U početku će kupcima biti ponuđene dvije verzije Mercedesa EQS.

Bazični EQS 450+ pokreće jedan elektromotor od 333 KS (245 kW) i 568 Nm.

Snaga se prenosi na zadnju osovinu, a prema fabričkim podacima, ovaj automobil ubrzava do 0 do 100 km/h za 6,2 s, dok je maksimalna brzina ograničena na 210 km/h.

mercedes ulazi u tržište električnih luksuznih automobila (foto)

Kome to nije dovoljno, može da izabere EQS 580 4MATIC koji ima dva elektromotora ukupne kombinovane snage 534 KS (385 kW)i maksimalnog obrtnog momenta od 855 Nm.

Pogon je na sva 4 točka, a automobil iz mjesta do stotke stiže za 4,1 s, uz identičnu maksimalnu brzinu kao kod slabije verzije.

Oba modela čuvaju električnu energiju u bateriji kapaciteta 107,8 kWh, mada Mercedes najavljuje da će kasnije biti dostupna i manja baterija od 90 kWh.

Kupcima električnih automobila veoma je važno koliko km vozilo može da pređe između dva punjenja baterije.

Ako je vjerovati njemačkom proizvođaču, EQS će u tome biti šampion među električnim modelima s obzirom na to da je najavljena autonomija u vožnji od 770 km.

Ovaj rezultat zasnovan je na WLTP mjernom ciklusu i, barem na papiru, nadmašuje radijus kretanja Teslinog Modela S Long Range.

Što se tiče vremena koje EQS mora da provede na stanici za punjenje ako se baterija puni od 10 do 80% kapaciteta, ono iznosi 35 minuta u slučaju brzog punjača od 110 kW.

Ako se auto puni u “kućnim” uslovima, na punjaču od 240 V, period punjenja se produžava na 11 sati.

Mercedes je dizajn spoljašnjosti postepeno otkrivao posljednjih mjeseci, pa tu nema većih iznenađenja, a nedavno smo imali priliku i da zavirimo u enterijer modela EQS.

Unutrašnjost je veoma prostrana i luksuzno opremljena, a kokpitom dominira ogromni digitalni displej koji praktično zauzima čitavu komandnu tablu.

mercedes ulazi u tržište električnih luksuznih automobila (foto)

Jeftinije verzije imaju “samo” dva velika digitalna ekrana nalik tabletima – jedan na centralnoj konzoli i drugi ispred vozača.

Mercedes EQS u prodajne salone stiže na jesen s početnom cijenom od oko 100.000 eura.

Njemački proizvođač najavio je da je u planu i visokoperformansna verzija snage 762 KS (560 kW), koja bi predstavljala AMG model ovog automobila.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU