1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Milanko Kajganić je novi glavni tužitelj Tužilaštva BiH

  ()

  Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH izabran je vršilac dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva BiH. Gordanu Tadić, koja je danas smijenjena, zamijenit će Milanko Kajganić.

  Njega je predložilo podvijeće VSTV-a, a članovi ove institucije su ga izabrali sa sedam glasova za, tri protiv i tri suzdržana.

  Milanko Kajganić je rođen u Doboju 1975. godine. Srednju školu unutrašnjih poslova je završio u Banjoj Luci 1994. godine, a 1998. godine je diplomirao na Višoj školi unutrašnjih poslova u Banjoj Luci. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci 2005. godine, a pravosudni ispit je položio 2008. godine.

  U periodu od 1994. godine do 2006. godine je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na raznim poslovima, od policajca, komandira voda, inspektora u Odjeljenju za suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga i na kraju inspektora za unutrašnju kontrolu. Od početka 2007. godine do marta 2014. godine je bio zaposlen u Specijalnom tužilaštvu u Banjoj Luci.

  Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je u martu 2014. godine imenovan na poziciju tužioca u Tužilaštvu BiH, koju je počeo obavljati 15. marta iste godine.

  Gordana Tadić će, kako je ranije odlučeno, biti premještena s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice državnog tužilaštva.

  Sve žalbe dosadašnje glavne državne tužiteljice su odbijene žalbe, a smijenjena je nakon što je Prvostepena i Drugostepena disciplinska komisija utvrdila njenu odgovornost zato što je propustila postupiti u skladu s relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u, zatim propustila poduzeti potrebne radnje s ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira i propustila da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Tužilaštva BiH te je propustila postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a BiH.

  Na njenu mjesto, odnosno funkciju vršitelja dužnosti, mogao je doći samo neko od njenih zamjenika, a to su Ozrenka Nešković, Diana Kajmaković, Ismet Šuškić i Milanko Kajganić.

  Kako je danas rekao i predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija oni su jedini mogući zamjenici do okončanja konkursne procedure za izbor novog glavnog tužioca.

  O razlozima smjene Gordane Tadić, Lagumdžija je rekao da ne bi govorio o tome šta je presudilo, da je svako glasao po svom ličnom uvjerenju. Šest članova je bilo za smjenu, pet protiv, a jedan je bio suzdržan, piše klix.ba.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO