Ministar zdravstva traži od domova zdravlja informacije o nabavci kisika

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić poslao je upit svim domovima zdravlja u ovom kantonu tražeći da dostave informacije o izvršenim nabavkama medicinskog kisika u toku pandemije korona virusa.

– Osnivači domova zdravlja su gradovi i općine, a mi insistiramo na zakonitosti i procedurama, vodeći računa o zdravlju naših građana – rekao je dr. Jupić.

Naglasio je da su dvije bolničke ustanove u ovom kantonu – Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) i Opća bolnica Tešanj, tokom čitave pandemije koristile isključivo medicinski kisik te da je kompanija “Messer” u proljeće ove godine u krugu KBZ-a instalisala centralno postrojenje za snabdijevanje kisikom covid odjeljenja.

– Vlada i Ministarstvo zdravstva ništa nisu prepuštali slučaju. S dobavljačem s održavali stalne kontakte tako da isporuka plina Kantonalnoj bolnici, čiji smo osnivač, nijednog momenta nije bila dovedena u pitanje niti su bili ugroženi životi pacijenata, iako je u određenim periodima potrošnja kisika bila ogromna – rekao je dr. Jupić, saopćeno je iz Press službe ZDK.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU