blank

ORGINALNI BOSANSKI RECEPT: Baklava sa orasima koja se topi u ustima

Pročitajte

Rast broja zaraženih/ U FBiH pozitivno 10 uzoraka

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u posljednja 24 sata testirano je 279...

Ribolovci Travnik/ Pomor ribe u koritu potoka Komaršćice

Članovi Kluba sportskih ribolovaca Travnik sučeni su svakodnevno sa različitim problemima. Nakon velikih količina...

Velika Bukovica/ Sutra prisjećanje na sve stradale Bošnjake sa područja općine Travnik

Centralna manifestacija obilježavanja stradanja Bošnjaka sa područja općine Travnik u obrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine, ove godine...

Tradicija je da bosanske kuće pred Bajram mirišu baklavom…

Sutra je najveći vjerski muslimanski blagdan koji se širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, dočekuje u porodičnom okruženju.

Pripremaju se razna jela i poslastice, ali tradicija je priprema baklave. Vole je i djeca i odrasli, lako se sprema.

Ako niste sigurni koji recept da sljedite, evo originalnog koji nam stiže iz srca Bosne, gdje se trpeza na praznik, ali i običnim danima ne može zamisliti bez ovog slatkiša!

Sastojci:

  • 1 kg gotovih jufki (kora) za baklavu
  • 900 g mljevenih oraha,
  • 100 g krupno sjeckanih oraha,
  • 150 g šećera,
  • 250 g putera i 100 ml ulja.

Za agdu (preliv): 1 kg šećera, voda i limun.

Priprema:

Pripremiti preliv – sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera).

Kuhajte oko 20 minuta na jačoj vatri, može i manje, preliv ne smije da bude previše gust. Gustina treba da bude između sirupa i vode. U skuhan preliv dodajte limun isečen na kriške. Ostavite da odstoji, jer preliv mora dobro da se ohladi prije nego što se njime prelije baklava.

Isjeći kore po mjeri pleha u kojem će se baklava peći. Istopiti puter na laganoj vatri, paziti da ne promijeni boju i promiješati ga s uljem. U pleh prvo staviti tri kore koje treba premazati puterom i uljem (neka ova smjesa bude topla, to će dati hrskavost kori), pa na prve tri kore staviti sve sjeckane orahe. Preko staviti dve kore, pa namazati smjesom od putera i ulja (možete smjesu da stavite i na svaku koru), pa posutu mljevene orahe, koje ste prethodno pomješali sa 150 grama šećera. Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.

Na kraju, baklavu pokrijte sa tri kore i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete puterom, osim posljednje.
Prije sječenja, pritisnite baklavu dlanovima i izravnajte sve. Baklavu potom sjecite u oblik dijamanta.

Stavite u rernu, prvo desetak minuta na 190 stepeni, dok ne dobije svijetlo smeđu boju, a onda 45 minuta sušite na 150 stepeni. Ako vam se učini da će biti previše tamna, pokrite je aluminijskom folijom i nastavite da pečete.

Provjerite da li je pečena tako što ćete viljuškom razmaći baklave i pogledati da li je i dno pečeno. Vruću baklavu zalijete hladnim prelivom i pritisnite tepsijom ili plehom da bi se kore izravnale. Baklava ne bi trebalo da bude pritisnuta duže od deset minuta. Baklava je najbolja kad odstoji dan ili dva, na hladnom mjestu.

blank
Više s weba

Najnovije

Rast broja zaraženih/ U FBiH pozitivno 10 uzoraka

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u posljednja 24 sata testirano je 279...

Ribolovci Travnik/ Pomor ribe u koritu potoka Komaršćice

Članovi Kluba sportskih ribolovaca Travnik sučeni su svakodnevno sa različitim problemima. Nakon velikih količina smeća koje su uz velike...

Velika Bukovica/ Sutra prisjećanje na sve stradale Bošnjake sa područja općine Travnik

Centralna manifestacija obilježavanja stradanja Bošnjaka sa područja općine Travnik u obrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine, ove godine će se u Velikoj Bukovici,...

VOZAČI, SMANJITE GAS/ U BiH vlažni kolovozi, radovi širom države

U BiH saobraćaj se odvija po mjestimično vlažnim kolovozima, dok su na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina mogući...

(VIDEO) U Travniku održana sjednica Skupštine SBK

Sjednica Skupštine SBK održana je jučer u Travniku i  to u prostorijama Edukacijskog fakulteta Univerziteta u Travniku uz poštivanje mjera zaštite od...

Možda vas zanima i ovo

blank