blank

Tikvice punjene rižom i sosom, obožavat ćete ih

Pročitajte

Neno Murić završio u bolnici, poznato i šta je operisao

Neno Murić iznenada je završio u bolnici. Ova informacija zabrinula je njegove kolege pjevače i muzičare, ali...

Sezonsko voće i povrće iz Hercegovine i ove godine u Bingo trgovinama

Sezona je grožđa, breskve, lubenice, te paradajza, kupusa, paprika. Veliki dio ovog, ali i drugog voća i...

Redovnim studentima u ZDK stipendija Ministarstva za obrazovanje u iznosu od 600 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na visinu i način isplate stipendija Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu...

Tikvica je jedna od najkorištenijih namirnica u našim jelovnicima. Bogate su vitaminima i mineralima, kao i antioksidansima, a dobre su i za snižavanje šećera u krvi i bolju probavu.

Osim što su iznimno zdrave, tikvice su jako ukusne, a mi vam donosimo recept za nezaboravno jelo u kojem ćete uživati. Za pripremu vam treba 15 minuta, za kuhanje oko sat i po.

Potrebno vam je:

-tikvice
-oko 250 grama mljevenog mesa
-luk
-pola šolje riže
-sol, biber, začini
-jaje
-kašika paradajz pirea

Za sos vam je potrebno:

-250 grama kiselog mlijeka
-dva žumanceta
-1,5 kašika brašna
-sol
-komad maslaca
-pola mrkve
-peršun, po ogućnosti svjež

Priprema:m

1. Tikvice operite i isjecite na tri dijela. Izdubite i izvadite unutrašnjost. Poredajte ih u posudu u kojoj ćete ih peći.

2. U tavi zagrijte malo masnoće i propržite sitno sjeckani luk. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne promijeni boju. U to dodajte isjeckanu unutrašnjost tikvica. Nakon pet minuta dodajte rižu i začine. Propržite nekoliko minuta i stavite paradajz pire, a potom i šolju vode. Sačekajte da riža upije vodi i isključite.

3. U odvojenoj posudi umutite jaje, pa ga dodajte u rižu.

4. Tikvice napunite ovom smjesom. Sipajte potom vodu u posudu u kojoj ih pripremate, poklopite i pecite na 200 stepeni Celzijusevih.

5. Sada napravite sos na način da brašno propržite u šerpi. U drugoj posudi umutite žumanca sa kiselim mlijekom. Razrijedite ih sosom od tikvica uz neprestalno miješanje. Sipajte sos u brašno i kuhajte pet minuta. Sos sipajte u tikvice.

6. U tavu zagrijte maslac, dodajte narendanu mrkvu i kratko propržite, tek toliko da se maslac oboji. To procijedite i sipajte u tikvice.

7. Sada te punjene tikvice sa rižom i sosom vratite u rernu na još 15 minuta.

Servirajte ih tople i posute peršunom. Prijatno!

Više s weba

Najnovije

Neno Murić završio u bolnici, poznato i šta je operisao

Neno Murić iznenada je završio u bolnici. Ova informacija zabrinula je njegove kolege pjevače i muzičare, ali...

Sezonsko voće i povrće iz Hercegovine i ove godine u Bingo trgovinama

Sezona je grožđa, breskve, lubenice, te paradajza, kupusa, paprika. Veliki dio ovog, ali i drugog voća i povrća koje se može uzgojiti...

Redovnim studentima u ZDK stipendija Ministarstva za obrazovanje u iznosu od 600 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na visinu i način isplate stipendija Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport za akademsku 2019/2020....

EU donirala dva ultrazvuka bolnicama u Zenici i Tešnju

Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj isporučen je po jedan ultrazvučni aparat "Logiq V2", čiju je nabavku finansirala Evropska unija u...

Podsticaj Vlade ZDK za podizanje novih zasada jagodičastog voća povećan sa 300 na 700 KM po dunumu

Zeničko-dobojski kanton želi zadržati lidersku poziciju u malinarskoj proizvodnji i podstaći proizvođače da podižu nove zasade, a za to je potrebno sinergijsko...

Možda vas zanima i ovo