blank

Favoriziranje jednog djeteta nad drugim može biti pogubno

Pročitajte

Ponovo otvoreni aerodromi u BiH, za strance potreban negativan test na virus

Ulazak u BiH državljanima susjednih zemalja Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije omogućen je bez ovih...

Euro Roal formirao Steel centar za usluge sječenja i obrade obojenih metala

Euro Roald.o.o. u svojim pogonima u Doboj Jugu formirao je vlastiti Steel Centar za usluge sječenja...

Načelnik Konjica i njegova supruga povrijeđeni u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Mostara

Uviđaj je u toku Saobraćajna nesreća s većom materijalnom štetom i s više ozlijeđenih...

Davanje prednosti jednom djetetu nad drugim je sporna tema. Iako većina roditelja brzo izjavljuje da ne favorizira neko od svoje djece, ona se ipak osjećaju drugačije što može biti zaista veliki problem.

Favoriziranje je dugo bilo predmet zabrinutosti i ono ima negativan utjecaj na mentalno zdravlje djeteta. To čak može dovesti i do problema u ponašanju.

Prema istraživanju, djeca koja vjeruju da ih roditelji manje vole često se prepuštaju zloupotrebi opojnih supstanci u ranoj životnoj dobi. Situacija se čak i pogoršava kada postoji nedostatak adekvatnih porodičnih veza.

Štaviše, favoriziranje može stvoriti napetost između braće i sestara koja s vremenom samo raste. Iako možda nemate favorita među svojom djecom, ukoliko vaše dijete tako osjeća, vrijeme je da poduzmete konkretne poteze, prenosi Times of India.

Bez obzira koliko to majke i očevi negiraju, to je stvarnost i vrlo je uobičajeno za roditelje da vole ili imaju bolju vezu samo s jednim djetetom. Iako možda suštinski nećete razlikovati svoju djecu ili ispunjavati sve zahtjeve jednog djeteta i ujedno ne dati ništa drugom, ključ je imati na umu sve sitne detalje vezane za svako od djece.

Djeca koja imaju probleme kao što su depresija ili anksioznost ponekad mogu iskazivati oblike ponašanja koja ih čini “težim” u poređenju s drugim bratom ili sestrom. Ponekad razlog zašto djeca misle da roditelji vole više jedno dijete leži upravo u činjenici da je s njim lakše uspostaviti komunikaciju nego s drugim.

Osjećaj ili percepcija da je manje voljeno dijete može narušiti njegovo samopoštovanje. Ukoliko se neko od vaše djece ističe kao pametno ili inteligentno, to može biti razlog za zabrinutost. Često se takva djeca ponašaju drugačije kada odrastu, posebno kada ulaze u tinejdžerske godine. Počinju sebe smatrati lošijim nego što jesu, što čak može utjecati i na njihove rezultate u školi. Ovo utječe na vezu između roditelja i također opterećuje odnos između braće i sestara.

Zaključak je da je od izuzetne važnosti uvažiti osjećaje vašeg djeteta. Kada vam vaše dijete govori o favoriziranju brata ili sestre, umjesto da to poričete pokušajte razumjeti njihovo gledište. Poricanje može pogoršati situaciju.

klix.ba

blank
Više s weba

Najnovije

Ponovo otvoreni aerodromi u BiH, za strance potreban negativan test na virus

Ulazak u BiH državljanima susjednih zemalja Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije omogućen je bez ovih...

Euro Roal formirao Steel centar za usluge sječenja i obrade obojenih metala

Euro Roald.o.o. u svojim pogonima u Doboj Jugu formirao je vlastiti Steel Centar za usluge sječenja i obrade obojenih metala od...

Načelnik Konjica i njegova supruga povrijeđeni u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Mostara

Uviđaj je u toku Saobraćajna nesreća s većom materijalnom štetom i s više ozlijeđenih osoba dogodila se u ponedjeljak...

Hitler i serijski ubica na tribinama među navijačima izazvali skandal

Tribine na stadionima nakon restarta sporta u svijetu u pravilu su prazne, pa ih klubovi pokušavaju popuniti na kreativne načine, a jedan...

Seviljski derbi na startu nastavka sezone španske nogometne La lige

Španska nogometna liga nakon prekida sezone zbog koronavirusa bit će nastavljena 11. juna seviljskim derbijem između Real Betisa i Seville, potvrdilo je...

Možda vas zanima i ovo

blank