Morton: Negiranje genocida produbljuje patnju žrtava i ugrožava mir (VIDEO)

Danas sam ovdje da odam počast žrtvama, preživjelim, majkama i porodicama koje se već dugo bore za pravdu. Neosporno je da se u Srebrenici dogodio genocid – izjavila je ministrica za Evropu pri Ministarstvu za vanjske poslove, razvoj i komonvelt Ujedinjenog Kraljevstva Wendy Morton tokom posjete Srebrenici, gdje je položila cvijeće u Memorijalnom centru u Potočarima i odala počast žrtvama genocida te se susrela s majkama Srebrenice.

Poručila je da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva nastavlja podržavati međunarodnu pravdu i okončanje nekažnjavanja za ove užasne zločine.

-Negiranje genocida produbljuje patnju žrtava i ugrožava mir. Ono se mora spriječiti – podvukla je u izjavi Feni ministrica Morton.

Kako je naglasila, svi moramo prihvatiti prošlost i učiti iz nje, te shvatiti posljedice predrasuda i mržnje. Bitno je, potcrtala je, da odbacimo govor mržnje, osudimo veličanje počinioca genocida i ratnih zločina i poštujemo presude međunarodnih i domaćih sudova.

-Zato je UK toliko uključeno u Berlinski proces i sarađuje s liderima iz cijelog regiona na ispunjavanju obećanja iz tri Zajedničke deklaracije o ratnim zločinima, nestalim osobama i dobrosusjedskim odnosima. I zato i dalje imamo ključnu ulogu u okončanju nekažnjavanja za ove užasne zločine, kao što smo pokazali prihvatajući da osiguramo zatvorsku ćeliju u kojoj će Radovan Karadžić služiti svoju kaznu doživotnog zatvora za genocid – kazala je.

Ističe kako UK ostaje pouzdan prijatelj Bosne i Hercegovine i cijelog regiona te da će nastaviti poticati istinsko pomirenje širom regiona, zasnovano na prihvatanju istine.

Samo tako će, poručila je, doći do dugotrajne stabilnosti i svjetlije budućnosti za generacije koje dolaze.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU