Murali Lejle Bajramović iz Zenice krase Istanbul

Do sada smo napisali brojne priče o onima koji su iz naše zemlje otišli u bijeli svijet kako bi se zaposlili ili obrazovali, te se po okončanju zadate si misije, vratili u rodni grad.

Ovo je upravo jedna od onih pozitivnih priča u kojima se glavna uloga naše priče odselila – učila – iskoristila boravak da uzme sve što joj se pruža – što više nauči, a potom se vratila u rodni grad u kojem će ono što je naučila, prenijeti drugima, piše Zenicainfo.ba

Ona je Zeničanka Lejla Bajramović (29), koja je diplomu akademskog slikara stekla u Istanbulu u kojem je studirala sa sestrom. Život u tuđini nije bilo lak pa su Lejla i sestra za vrijeme studiranja radile više poslova.

image
Kaleidoskop/ Lejla Bajramović/

„Sestra i ja smo zajedno došle na odluku da nastavimo školovanje u Turskoj. Moram priznati da nije bilo lako. Otišle smo samostalno, bez stipendije ili bilo kakvog drugog vida pomoći osim naših divnih i hrabrih roditelja koji su nam najveća podrška. Prvih godinu dana je bilo posebno teško zbog nepoznavanja jezika, a poslije je bilo znatno lakše“ – rekla je Lejla, koja kao jedna od zanimljivijih poslova koje je radila u Istanbulu izdvaja šivanje tašni i ruksaka za djecu i odrasle.

Također, radila je u dva keramička ateljea i zajedno sa svojom profesoricom s fakulteta izradila je mural za jednu od Istanbulskih metro stanica veličine 10 x 2,10 metara na šta je naročito ponosna.

Poslovi koje su radile pomogle su im tokom života u Turskoj ali su im donijeli brojna iskustva, poznanstva, kao i tragove koje su ostavile i nakon povratka u BiH.

image
Tespih/ Lejla Bajramović/

„U drugom ateljeu  sam radila terapeutske kurseve s djecom sa psihičkim i fizičkim poteškoćama u razvoju gdje smo za godinu izradili mural za konferencijsku salu istanbulskog univerziteta veličine 6 x 2 metara. Ponosna sam na činjenicu da sam ostavila fizički trag u jednoj svjetskoj metropoli kao što je Istanbul. U gradu se mogu pronaći 3 murala na kojima sam radila. Također, ponosna sam i na svoj rad s djecom s poteškoćama u razvoju oni su mi bili velika inspiracija“, kazala je ona.

Što je naučila, prenosi drugima
Komunikativna, društvena, tvrdoglava, pozitivna i kreativna, kako se opisuje, Lejla je jedna od onih koji su aktivni na mnogim umjetničkim poljima. Boravak u Istanbulu je iskoristila kako bi pohađala brojne kurseve koje će u rodnom gradu i sama organizovati, te naučeno prenijeti na sve one koji svoje interesovanje pronađu u svijetu umjetničkog izražaja.
„Oduvijek sam bila kreativac. Odabir smjera keramika i staklo je bio na neki način slučajan.

Tokom studija iskoristila sam priliku da učestvujem u što više projekata i da uzmem što više dodatnih kurseva. Tako da sam pored tehnika koje smo obrađivali u redovnoj nastavi (vajarstvo, grnčarstvo, reljef, kalup, vitraž, fuzija, sito štampa i sl.) završila i kurseve ebrua, cilt (ukoričavanje), teship i sl“, rekla je Lejla koja danas slika tehnikom slikanja na papiru Tezhip što u prijevodu znači pozlaćivanje.
(Izvor: Zenicainfo.ba)
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU