Musk čestitao rivalu na velikom uspjehu

Kineski proizvođač električnih vozila NIO pohvalio se 100.000. proizvedenim automobilom, a uslijedila je reakcija prvog čovjeka kompanije Tesla.

Jadan od najmlađih proizvođača električnih automobila, kineski NIO, obilježio je značajan jubilej – s fabričkih traka pogona u Hefeju sišlo je 100-hiljadito vozilo ovog brenda.

musk čestitao rivalu na velikom uspjehu

Jubilarni primjerak bio je električni SUV ES8, a pored ovog, NIO proizvodi još dva modela – ES6 i EC6.

Ovaj rezultat ostvaren je svega devet mjeseci poslije 50-hiljaditog automobila, i nepune tri godine pošto je NIO pokrenuo proizvodnju automobila.

Nakon što se NIO pohvalio svojim dosadašnjim rezultatima, oglasio se i prvi čovjek Tesle, Elon Musk.

On je na Twitteru odao priznanje konkurentskoj kompaniji i čestitao joj, navodeći da je to zaista značajno dostignuće.

To predstavlja malo iznenađenje, jer su Tesla i NIO postaju veliki suparnici na tržištu električnih automobila u Kini, koji se bore za primat u segmentu luksuznih vozila na struju.

musk čestitao rivalu na velikom uspjehu

S međuosovinskim rastojanjem od 3.010 mm, ES8 je nešto veći od električnog Audija e-Tron. Debitovao je 2017. godine, a već naredne 2018. počela je proizvodnja.

Automobil se nudi s pogonskim sistemom koji se sastoji od dva elektromotora, a kupci mogu da biraju između tri veličine baterije, od kojih najveća ima kapacitet 100 kWh i omogućava autonomiju vožnje do 580 km, u idealnim uslovima.

Ukupna snaga električnog pogona je 653 KS (480 kW), a maksimalni obrtni moment iznosi 840 Nm, dok je za ubrzanje od 0 do 100 km/h automobilu potrebno 4,4 s.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU