Na Sarajevski aerodrom stiglo 500.000 vakcina Sinopharm

Iako je trebao sletjeti jutros u 9 sati, avion ruske aviokompanije Sibirian Airlines sletio je u 12:45 sati na pistu sarajevskog aerodroma iz Novosibirska. U kargo avionu za potrebe Federacije BiH stiglo je pola miliona kineskih Sinopharm vakcina protiv koronavirusa.

Vakcine su na aerodromu dočekali v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić i zamjenik ambasadora NR Kine u BiH Miao Dake.

Ovom pošiljkom konačno će moći početi masovna imunizacija širom ovog bh. entiteta. Na nadležnim će sada biti veliki zadatak da brzo organizuju efikasan, siguran i jednostavan proces masovne vakcinacije kako bi se izbjegle gužve.

Također, zadatak će biti i promocija imunizacije, nešto što je zasigurno trebalo biti urađeno mnogo ranije, kako bi stanovništvo bilo motivisano za imunizaciju kada se pojave veće doze vakcina.

Iako je već august i uveliko se očekuje četvrti val korone, ovo je prvi kontingent vakcina koje je uspjela dogovoriti i nabaviti Vlada Federacije BiH direktno od proizvođača.

Sve do sada pristigle vakcine su bile donacije drugih zemalja ili su doze stizale putem mehanizama COVAX i EU4HEALTH.

Treba istaći da za tri dana za potrebe cijele BiH stiže donacija Austrije od 500.000 doza vakcina AstraZenece.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU