Načelnik općine Travnik/ Saopćenje za javnost o aktivnostima na zbrinjavanju napuštenih pasa

Načelnik Općine Travnik dr. sci. Kenan Dautović ,u okviru aktivnosti koje se vode na zbrinjavanju napuštenih pasa obraća se građanima Travnika saopćenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani sugrađani,

U  vrijeme dok traje „Sedmica društvene odgovornosti“ želim, na ovaj način, da izrazim ponos zbog velikog broja učesnika kao i prijava za učešće koje svakodnevno pristižu.

Koncept društvene odgovornosti je mnogo kompleksniji  od življenja i poslovanja u okviru zakona. Cilj je težiti i dostići novo implementacije brige o zajednici, okolišu, održivom  razvoju i građaninu kao pojedincu.

Zato ova sedmica ohrabruje spremnošću velikog broja građana da daju svoj doprinos i budi dio jednog drugačijeg pristupa u odnosu prema samima sebi i zajednici u kojoj živimo.

Nažalost, postoji oblast u kojoj smo svi pali na testu.

Briga o zaštiti i dobrobiti životinja kao obaveza svih nas, bez razlike, dio je našeg  života kojim se možemo stidjeti:

 • Država koja je donijela Zakon potpuno neusklađem sa uslovima u lokalnim zajednica;
 • entiteski i kantonalni nivoi koji lokalnim zajednicama nisu osigurali adekvatne vrste pomoći u provedbi takvog Zakona;
 • lokalna uprava i građanski sektor koji nisu uspjevali godinama da pronađu zajednički put do rješenja;
 • neke nevladine organizacije koje su pogrešno percipirale brigu o zaštiti i dobrobiti životinja i svele je na nivo povremenog obroka za ponekog psa;
 • vlasnici pasa koji zanemaruju svoje vlasničke obaveze prema svojim ljubimcima, od obaveze da iste registruju , vrše kontrolu razmnožavanja pa sve do napuštanja;
 • veterinarske stanice koje nisu dale adekvatan odgovor u prelaznom periodu do sticanja svih uslova iz Zakona ;
 • mi kao pojedinci koji nismo pokazali nivo društvene odgovornosti da se uključimo u rješavanje problema.

Svi mi smo odstupili od osnovnog principa na kojem se zasniva Zakon a to je briga o zaštiti i dobrobiti životinja.

Zato, sada imamo situaciju ogromnog broja ( 3500-4000) napuštenih, napaćenih, gladnih, isfrustriranih i jadnih životinja koje zbog situacije u kojoj jesu pokazuju znake asocijalnog ponašanja koje dalje manifestuje posljedice kakve imamo:

 1. Prema podacima Službe za ekonomsko finansijske poslove iz Budžeta Općine Travnik godišnje se iz Budžeta Općine isplaćuju naknade na ime oštetnih zahtjeva za ujed pasa po pravosnažnim sudskim presudama:

2019.godina  – 85.724,46 KM

2020.godina  – 66.022,24 KM

2021.godina – 52.960,82 KM ( za prvih 6 mjeseci)

 1. U tekućoj,  2021. godini,  kulminacija situacije ogleda se u činjenici da imamo i ozbiljnu pojavu pokolja stada ovaca od strane napuštenih i nezbrinutih pasa.
 2. Podaci iz Doma zdravlja „Travnik“ ukazuju  na pojave bolesti šećera kao i određene psihičke probleme kod djece nakon napada od strane napuštenih pasa.
 3. Učestali su napadi na vlasničke pse, itd

Ovi podaci jasno ukazuju da smo suočeni sa situacijom koja je dostigla nivo ozbiljno ugrožene javne sigurnosti  i  javnog zdravlja što zahtjeva hitan pristup rješavanju problema  uključivanjem svih odgovornih.

Zbog svega navedenog, važno je da vas informišem da je utvrđen  redosljed  aktivnosti na izradi skloništa za napuštene životinje a konačne i sveobuhvatne rezultate očekujemo u narednoj godini.

Najvažnije od svega je da je uspostavljeno adekvatno prelazno rješenje  skloništa za napuštene životinje na području mjesne zajednice Goleš zbog čega obavještavam građane da uskoro počinje postupak uklanjanja napuštenih, bolesnih, starih , gladnih i agresivnih pasa  kakvim smo ih svi mi napravili i za koje se obezbjeđuje humaniiji smještaj i hrana kao i medicinska njega a svi oni koji žele pomoći, mogu se javiti u nadležnu službu, obići ovo sklonište, pomoći u obezbjeđivanju hrane itd.

Vjerujem da je ovo početak konačnog rješavanja problema i da Općina paralelno započinje i program uvezivanja svih odgovornih radi sprječavanja dovoza napuštenih pasa iz drugih općina kao  što ćemo i  započeti aktivnosti  sa poduzimanjem ozbiljnih mjera prema neodgovornim vlasnicima životinja .

Nadam se punoj i iskrenoj saradnji svih građana.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU