Nacionalna biblioteka se vraća u sarajevsku Vijećnicu

Gradski vijećnici Grada Sarajeva su jučer na petoj redovnoj sjednici podržali da se dio sarajevske Vijećnice ponovo koristi kao prostor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine NUB BiH).

Iz Grada Sarajeva su saopćili da je riječ o inicijativi Jasmina Ademovića, predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Naime, Ademović je od Gradskog vijeća tražio podršku te zatražio da se Nacionalnog i univerzitetskoj biblioteci BiH za potrebe rada i smještaja vrijedne bibliotekarske građe omogući korištenje prostora u objektu Vijećnice u kvadraturi koja joj pripada prema Glavnom projektu obnove ove zgrade.

NUB BiH ima veliki značaj za Sarajevo i BiH

U obrazloženju podnesene inicijative Ademović je ukazao na veliki značaj koji NUB BiH ima za državu i glavni grad Sarajevo, a koja čuva značajnu nacionalnu i univerzitetsku bibliotekarsku građu, te tako ujedno čuva i promoviše nacionalni i kulturni identitet i nasljeđe Bosne i Hercegovine.

Također, Ademović je u svojoj inicijativi istakao da je do razaranja i paljenja Vijećnice, u noći sa 25. na 26. augusta 1992. godine, NUB BiH koristio prostor Vijećnice, te da od tada pa do danas nije trajno riješeno pitanje smještaja NUB BiH i njenog vrijednog bibliotekarskog fonda.

Nacionalno knjižno blago

Ademović je u obrazloženju inicijative ukazao i na činjenicu da prostor Vijećnice zaslužuje da bude mjesto u kojem će se nalaziti nacionalno i univerzitetsko knjižno blago NUB-a, te da NUB BiH-u prema Glavnom projektu obnove objekta Vijećnice pripada prostor od 2.321,60m2, te da je stoga potrebno u što skorije roku preduzeti sve potrebne mjere i aktivnosti da se NUB BiH uvede u navedeni prostor Vijećnice.

Na sjednici je od gradskih vijećnika dobila podršku i inicijativa predsjedavajućeg Jasmina Ademovića kojom je tražio podršku za djecu i uposlenike KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo, i to na način da se im se omogući besplatno korištenje sadržaja kojim upravljaju javna preduzeća i javne ustanove Grada Sarajeva kao što je vožnja Trebevićkom žičarom, korištenje Olimpijskog bazena, posjete muzejima, a uz prethodnu najavu organizovanog dolaska djece i uposlenika od strane rukovodstva ove kantonalne javne ustanove, piše n1.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU