Nagrada Međunarodnog udruženje žena u muzici za knjigu Lane Paćuka

Knjiga “Ženski identiteti u muzičkom životu austrougarskog Sarajeva” dr. Lane Paćuka, dobitnica je priznanja Pauline Alderman Awards

Ovu nagradu je dodjelio  The International Alliance for Women in Music (Međunarodno udruženje žena u muzici) sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, saopćilo je Muzikološko društvo FBiH.

Prizanja  The Pauline Alderman Awards za 2020. godinu namijenjena su za oblasti istraživanja koja se bave doprinosom i značajem žena u muzičkoj umjetnosti.

Knjizi „Ženski identiteti u muzičkom životu austrougarskog Sarajeva“ (izdavač: Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu, 2019, dizajn: Sandro Drinovac) prof. dr. Lane Paćuka, nominovanoj ispred Muzikološkog društva FBiH, dodijeljena je titula “highly commended” (djelo kome se poklanja posebna pažnja i priznanje) uz dvije publikacije iza kojih stoji prestižna i svjetski renomirana izdavačka kuća Oxford University Press.

The Pauline Alderman nagrada ustanovljena 1985. godine od strane International Congress on Women in Music i priznanje je kojim se želi odati počast jednoj od prvih muzikologinja u svijetu – dr. Pauline Alderman (1893–1983),navodi se u saopćenju.

 Lana Paćuka ubraja se u red mlađe generacije bosanskohercegovačkih muzikologa i muzičkih pisaca. Od 2014.–2019. bila je glavna i odgovorna urednicu Časopisa za muzičku kulturu Muzika, jedinog indeksiranog muzikološkog časopisa u BiH. Trenutno je uposlena kao profesorica i šefica Odsjeka za muzikologiju i etnomuzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Naučne radove izlagala je na simpozijima u organizaciji Muzikološkog društva FBiH, IMS-a i ICTM-a, i to u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Češkoj. Tokom 2019. godine bila je dijelom ekspertnog tima za upis sevdalinke na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

 Lana Paćuka iza sebe ima preko 25 objavljenih naučnoistraživačkih radova, dok knjiga „Ženski identiteti u muzičkom životu austrougarskog Sarajeva“ za koju je i dobila priznanje, predstavlja prvu i jedinu muzikološku monografiju u zemlji i regionu koja se bavi pitanjem roda te značajem žena u muzici, saopćilo Muzikološko društvo FBiH.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU