Nagrada za bh. film ‘Te mračne noći’ na Filmskom festivalu u Aleksandriji

0
55

Film Te mračne noći, koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na 37. filmskom festivalu u Aleksandriji, vraća se u zemlju s nagradama.

  1. septembra, film Te mračne noći francusko-bosanskog reditelja Francoisa Lunela, osvojio je nagradu za najbolji scenarij, koji su napisali sarajevski scenarista Neven Samardžić i Francois Lunel.

Večer je završena dodjelom prestižne nagrade za najbolji film. U konkurenciji je bilo ukupno 13 filmova iz različitih zemalja.

Film je priča o Haškinoj borbi (Maja Jurić, koja je već nagrađena za najbolju žensku ulogu u New Yorku), za vrijeme opsade, da podigne svog sina Denisa (Arman Lunel) i zaštiti ga od užasa.

Film je snimljen u koprodukciji bosanskohercegovačke kuće Rose Productions (Meida Vojic, François Lunel), i Promenades Films, iz Francuske.

“Ova nagrada je vrhunac jedne lijepe ljudske i filmske avanture” , rekao je reditelj. “Ovo je moj peti dugometražni film, i treći koji snimam u Bosni i Hercegovini, nakon filmova Neočekivana šetnja i Mirni dani u Sarajevu. Ova nagrada je još važnija jer sam predstavljao Bosnu i Hercegovinu, i jer sam bio u konkurenciji s francuskim filmovima” .

Htio sam pokazati kako se žene bore u ratu, njihovu hrabrost, koliko se žrtvuju kako bi sačuvale privid normalnosti u jednoj strašnoj situaciji. Ovo je film o prijateljstvu, ljubavi… o duhu solidarnosti Sarajeva.

Film je trenutno na repertoaru kina CineStar u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Bihaću.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare