Najavljen bogat program Bugojanskog lutkarskog bijenala

Održana je press konferencija XI Bugojanskog lutkarskog bijenala kojom je najavljen izričito važan internacionalni lutkarski festival.

Predstavnicima medija predstavljen je ovogodišnji takmičarski i prateći program festivala. U takmičarskom programu predstavit će se Pozorište mladih Sarajevo, Pozorište lutaka Mostar, Akademija za umjetnost i kulturu Osijek, Malo pozorište “Duško Radović”, Gradsko pozorište Podgorica i Lutkovno gledališče Maribor.

Također, najavljene su dvije izložbe i to: “Smicalice” Mice Todorović, Fundus Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i “Lutke, crteži i grafike”, Mirjana i Boris Čistopoljski. Među ovim brojnim sadržajima, bit će održana, tradicionalno, i promocija knjige- monografije Pozorišta mladih Sarajevo “70. godina mladih”.

Najavljena su i scenska čitanja lutkarskih tekstova mladih dramaturga sa akademija iz regije, kao i radionice koje će se održati tokom festivala. Stručni žiri festivala je u sastavu: Dubravka Zrnčić Kulenović, Matea Bulbić i Ljiljana Labović Marinković.

Osim toga, spomenuti su svi pokrovitelji i sponzori festivala bez kojeg realizacija istog ne bi bila moguća. Direktor, Mirza Idrizović, objasnio je kako su tekli organizacijski poslovi, professor Nedžad Milanović je rekao nešto više o festvalskom brendu, biletnu, a za kraj se obratio načelnik općine Bugojno, pozivajući sve da posjete ovaj značajan festival, te naravno da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU