-2.1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Narodna skupština RS usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

  ()

  Narodna skupština Republike Srpske danas je na sjednici usvojila zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS sa 43 glasa “za” i dva “suzdržana”.

  Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju, a zakon je usvojen za samo jedan glas više od potrebne većine.

  Zakon se na dnevnom redu sjednice našao po hitnom postupku, a nakon Narodne skupštine RS-a, o njemu bi trebalo odlučivati i Vijeće naroda RS-a.

  Osim toga zakona, kojim je predviđeno formiranje entitetske agencije za lijekove, usvojena je i Informacija o problemima isporuke kiseonika odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek javnim zdravstvenim ustanovama u RS-u za vrijeme vanredne situacije izazvane koronavirusom.

  Ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić kazao je, kada je riječ o usvojenom zakonu, da su praktično prepisali zakon koji je trenutno važeći u BiH, osim što se njime nadležnost prenosi na “novu agenciju za lijekove RS-a”.

  Predstavnici opozicije navode da će ovaj zakon uvesti pravnu nesigurnost na tržištu kao i to da neće riješiti problem nabavke medicinskog kisika koji je u ovom trenutku glavni problem.

  Visoki predstavnik Christian Schmidt naglašava da “zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske” predstavlja ozbiljno osporavanje nadležnosti i nesmetanog funkcioniranja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

  Prema Ustavu BiH, entiteti su dužni u potpunosti poštivati ​​Ustav i odluke državnih institucija, poput Zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima BiH, istakli su iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

  Navode da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH jedina institucija u BiH koja je ovlaštena, sposobna i opremljena da osigura da lijekovi i medicinski uređaji koji su u upotrebi u BiH budu sigurni, kvalitetni i efikasni.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO