Nastavljeni pregovori Vlade KS i predstavnika sindikata

Vlada Kantona Sarajevo, predvođena premijerom Edinom Fortom, danas je održala drugi krug pregovora s predstavnicima sindikata uposlenika koji platu primaju iz Budžeta KS. Takvih je, prema riječima premijera Forte 14.000.

Kako je naveo premijer Forto, suština zbog koje Vlada želi da pregovara o osnovici za narednu godinu prije usvajanja budžeta je činjenica da su značajno porasli troškovi života u KS i cijeloj Bosni i Hercegovini.

– Imajući u vidu velike ambicije koje ova Vlada ima u smislu programa za razne kategorije stanovništva i određenu nesigurnost zbog predloženih izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH, ova Vlada sindikatima nije mogla ponuditi više od 1,5 do dva posto povećanja u ovome trenutku i još toliko sredinom naredne godine. To suštinski znači oko sedam do 10 miliona KM na godišnjem nivou – naveo je poslije sastanka premijer Forto.

Od sljedeće godine, dodao je, ukoliko ostanu isti uslovi, to bi značilo 14 miliona KM budžetskog novca na plate zaposlenih na budžetu Kantona Sarajevo.

Sindikati su nezadovoljni tom ponudom, ali je potcrtao da je to iznos koji Vlada u ovome momentu može ponuditi.

– Ponuda nije velika, ali ako bi se u narednim godinama pregovaralo ovako – u najboljoj volji, položaj tih radnika vremenom bi se možda značajnije popravio – rekao je premijer Forto, te zaključio da je nastavak pregovora sa sindikatima zakazan za utorak, 14. decembar, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU