6.6 C
Sarajevo
Srijeda, 7 prosinca, 2022

Ne puštamo migrante u Biru ni pod koju cijenu – TNTPortal

Situacija u Bihaću povodom najavljenog premještanja migranata iz migrantskog kampa Lipa, koji se nalazi u okolici Bihaća, u nedavno zatvoreni prihvatni centar Bira, koji se nalazi u centru grada, usložnjava se iz sata u sat.

Nakon što su iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavljene instrukcije za ponovno privremeno otvaranje centra Bira do završetka građevinskih radova u potvrđenom prihvatnom kampu Lipa, građani Bihaća preksinoć su spriječili ulazak tri transportna vozila Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u prostor ovog zatvorenog centra.

Građani su najavili da će stražariti koliko god bude potrebno, ali povratak migranata u centar grada neće dozvoliti.

Spaljeni šatori na Lipi

Informacije s terena kažu da je požar u kampu Lipa, koji je izbio jučer, vjerojatno djelo samih migranata koji pale šatore očigledno nezadovoljni nepovoljnom situacijom.

Bivši vijećnik u gradskom vijeću Bihaća Adnan Habibija u razgovoru za Klix.ba rekao je da govori u ime svih građana ovog grada kada kaže da su ovi potezi neophodni, jer je zbog migranata Bihać postao apokaliptičan grad.

“Kamp Bira je bio jedan od generatora problema jer se nalazio u centru grada. Migranti tu nisu bili ni pod kakvom kontrolom. Izlazili su kad hoće, išli gdje hoće. Bilo je puno incidenata, napada na građane, provala, krađa… U tom periodu znalo je biti šest-sedam tisuća migranata u gradu, koji su u potpunosti narušili normalan životni ritam građana. Rijeka Una, koja je naš najveći turistički potencijal, sada služi da migranti u njoj peru rublje i kupaju se goli u centru grada”, kaže Habibija.

  Nove brojke za Mostar nakon 88 posto prebrojanih listića – TNTPortal

Noćne straže

Kako je rekao, ulaz u Biru je blokiran već 80 dana i ostat će koliko god bude potrebno, sve dok vlasti u državi ne shvate da grad Bihać i Unsko-Sanska županija ne mogu sami podnijeti težinu migrantske krize u našoj zemlji.

“Osnovali smo noćne straže kako ne bi pokušali nekim trikom prebaciti migrante u Biru. Mi ih u gradu ne želimo u tolikom broju. Nije problem da i Bihać podnese dio tereta migrantske krize, ali samo zajedno s drugim gradovima u BiH. Problem ne bi bio ni približno toliko velik kada bi se ravnomjerno podijelio teret. Prvi put imamo situaciju u USŽ da je vlast stala uz građane, jer je ovo pitanje sigurnosti svih nas. Nama policijski sat zbog pandemije koronavirusa nije ništa novo, jer mi imamo ograničenu slobodu kretanja noću već godinama zbog straha od migranata”, zaključuje Habibija.

Budućnost 1.350 migranata u kampu Lipa te njih blizu dvije stotine koji se nalaze oko kampa neizvjesna je, a svi oni će vjerojatno krenuti u šume ili će spas od zime potražiti u okolnim naseljima s obzirom na to da im nije osiguran adekvatan smještaj.

  Banjalučka "Vitaminka" zbog otežanih uslova obustavila proizvodnju

Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU