blank

Prije 28 godina bh. zastava svečano podignuta ispred zgrade UN-a u New Yorku

Pročitajte

Izmjena režima saobraćaja u Zenici

Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica obavještava učesnike u saobraćaju da je od ove...

Novom pjesmom ‘Zagreb’, ITD band završio glazbenu trilogiju! (VIDEO)

Ne diraj ono što nisi gradio, ne čupaj ono što nisi sadio, a sve što stvoriš zvat...

U skoro svim bh. ligama proglašeni prvaci, u odbojci “status quo”

U skoro svim bh. ligama proglašeni su prvaci države, osim u odbojci i stonom tenisu. 

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda 20. maja 1992. godine usvojilo je odluku kojom se preporučuje Generalnoj skupštini da tadašnju Republiku Bosnu i Hercegovinu primi u članstvo UN-a.

Dva dana kasnije, prije tačno 28 godina, BiH je primljena u članstvo, a bh. zastava svečano je podignuta ispred zgrade UN-a u New Yorku.

Tim povodom u UN-u obratio se tadašnji ministar vanjskih poslova Republike BiH Haris Silajdžić, a prijemu je prisustvovao i prvi predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović.

Usvajanju ove rezolucije UN-a prethodio je referendum o nezavisnosti BiH, koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine. Na referendum je izašlo 64,31 posto birača, od toga je 99,44 posto glasalo “za” suverenu BiH, a rezultati referenduma omogućili su i međunarodno priznanje BiH kao nezavisne države.

Datum prijema BiH u Ujedinjene narode kao 177. članice ove međunarodne organizacije označen je jednim od najznačajnih datuma u novijoj historiji BiH.

Prije prijema u Ujedinjene nacije, 6. aprila Republiku Bosnu i Hercegovinu priznala je tadašnja Evropska unija, odnosno Evropska ekonomska zajednica te Sjedinjene Američke Države koje, su to učinile 24 sata kasnije.

Za vrijeme svog 28-godišnjeg članstva u UN-u izabrana je i za nestalnu članica Vijeća sigurnosti od 2010. do 2012. godine. Ovo članstvo ocijenjeno je jednim od najvećih poslijeratnih diplomatskih uspjeha BiH, a u januaru 2011. godine BiH je mjesec dana i predsjedala ovim tijelom.

Vijeće sigurnosti najvažnije je tijelo Ujedinjenih naroda kojem zemlje članice organizacije povjeravaju zadatak očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti. Sastoji se od 15 zemalja članica UN-a. Od toga pet je stalnih (Sjedinjene Američke Države, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija) i deset nestalnih članica koje se biraju na dvije godine.

Od bivših jugoslavenskih republika prije BiH su članice Vijeća sigurnosti bile Slovenija i Hrvatska. Jugoslavija je imala taj mandat četiri puta, a posljednji put u periodu od 1988. do 1989. godine.

BiH aktivno učestvuje na redovnim koordinirajućim aktivnostima grupacija zemalja unutar UN-a – Istočnoevropska grupa, Centralnoevropska inicijativa, Grupa 77 i Kina, Organizacija islamske konferencije, kao i zemalja potencijalnih članica EU, a uključena je i u mirovne operacije širom svijeta.

Ujedinjene nacije (UN) su međunarodna organizacija za održavanje mira i sigurnosti u svijetu, razvijanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomsku saradnju, širenje tolerancije i promoviranje poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda čovjeka.

Osnovane su nakon završetka Drugog svjetskog rata, a osnovno pitanje budućeg razvoja svijeta bilo je kako očuvati svjetski mir i sigurnost, poboljšati međunarodnu saradnju i prijateljske odnose među narodima.

Osnivačka Povelja Organizacije ujedinjenih nacija potpisana je 26. juna 1945. godine u San Francisku, a stupila je na snagu 24. oktobra 1945. nakon što ju je prihvatila 51 država. UN je zamijenio Ligu naroda, osnovanu 1919. godine.

UN ima 193 države članice koje su ujedno i članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Gotovo sve međunarodno priznate države su članice. U članstvu nisu Tajvan, palestinski teritoriji, Vatikan i DAR Sahara.

Glavni organi UN-a su Generalna skupština, Vijeće sigurnosti, Ekonomsko i socijalno vijeće, Međunarodni sud i Sekretarijat na čelu kojeg je glavni tajnik UN-a. U sastavu UN-a djeluje 18 organa, fondova i programa. Sjedište Ujedinjenih nacija je u New Yorku.

blank
Više s weba

Najnovije

Izmjena režima saobraćaja u Zenici

Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica obavještava učesnike u saobraćaju da je od ove...

Novom pjesmom ‘Zagreb’, ITD band završio glazbenu trilogiju! (VIDEO)

Ne diraj ono što nisi gradio, ne čupaj ono što nisi sadio, a sve što stvoriš zvat ću po tebi i to...

U skoro svim bh. ligama proglašeni prvaci, u odbojci “status quo”

U skoro svim bh. ligama proglašeni su prvaci države, osim u odbojci i stonom tenisu.  I dok je danas...

Nošenje maski nije više obaveza na otvorenom u RS

Obaveza korištenja zaštitne maske na otvorenom prostoru u Republici Srpskoj od danas prestaje da važi - odlučio je entitetski Štab za vanredne...

Rock poslastica: Poslušajte kako zvuči duet „Srčanog udara“ i Zlatana Ćehića Ćehe (VIDEO)

Grupa „Srčani udar“ objavila je novi singl „Divlja Merry“, nastao u saradnji sa Zlatanom Ćehićem Ćehom, bivšim članom „Divljih jagoda“ i basistom i vokalom...

Možda vas zanima i ovo

blank