Netačne informacije da se u FBiH od sutra uvode nove mjere i VTP pravilo

Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću demantirao je netačne informacije objavljene danas u medijima da se od sutra u Federaciji BiH uvode nove epidemiloške mjere, koje podrazumjevaju pravilo “vakcinisan–testiran-prebolio“ (VTP), kao i informacije “da će svi građani, zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati imati ispunjen jedan od ova tri uslova pri dolasku na radno mjesto“. 

U saopćenju za javnost Ureda se navodi također da su neistinite informacije da je tim povodom pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera danas, ili prethodnih dana, medijima davala bilo kakve izjave u vezi s ovom temom.

-Naime, u medijima se danas pojavila vijest da se od sutra, 20. decembra u Federaciji BiH uvodi VPT pravilo te izjava pomoćnice ministra Marine Bere, što može unijeti nemir u javnost. Navedena izjava je data prije mjesec dana, 18.11.2021. godine, i to na pres-konferenciji nakon donošenja naredbe o uvođenju VPT pravila. Naglašavamo, da je ta mjera ukinuta 2.12.2021. godine, te zaključkom Vlade Federacije BiH data preporukama kantonima da u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona i procjeni rizika, uvedu Pravilo VPT za područje kantona i o istom izvijeste Krizni štab FMZ-a, a o čemu je pomoćnica Bera također istog dana informirala javnost – navode iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Stoga, kako dodaju, demantiraju sve sadržaje koje za izvor današnje informacije koriste izjavu pomoćnice ministra zdravstva Marine Bare datu na prije mjesec dana u potpuno drugom kontekstu.

Naglašavaju da su aktuelne mjere u Federaciji BiH, one koje je na prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije BiH usvojila na svojoj 295. sjednici, održanoj 16.12.2021. godine, te da su usvojene naredbe i preporuke Kriznog štaba FMZ-a na snazi 14 dana.

Među važećim mjerama je preporuka vladama kantona, da u skladu sa epidemiološkom situacijom na području kantona, procjeni rizika, kao i dokumenta “Javnozdravstveni kriteriji za prilagodbu javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19“, uvedu Pravilo vakcinisan/a, prebolio/ljela, testiran/a (VPT) za područje kantona i o istom izvijeste Krizni štab FMZ-a.

Ističu da se sve donesene mjere (zaključci, naredbe i preporuke) dostavljaju kantonima te objavljuju u Službenim novinama Federacije BiH.

-Iz navedenih činjenica se zaključuje da se nikakve nove mjere od sutra ne uvode u Federaciji BiH, te da prema važećim mjerama u FBiH uvođenje VPT pravila nije obaveza, nego preporukama kantonalnim vladama – navodi se u demantiju Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU