Nikola Hajdušković, reditelj prve predstave u Narodnom pozorištu Sarajevo

Zvanični početak rada Narodnog pozorišta Sarajevo, koje ove godine obilježava stogodišnjicu rada, veže se za reditelja  Nikolu Hajduškovića i datum 21. oktobra 1921. godine kada je  premijerno izvedena predstava “Protekcija” po tekstu Branislava Nušića.

U predstavi su igrali: Dušan Radenković, Micika Hrvojić, Zora Crnogorčević, Ilija Vučićević, Leposava Nišlić, Andra Čurčić, Danica Novaković, Fran Novaković, Svetozar Milutinović, Dušan Kremenović i Zora Čurčić.

Nikola Hajdušković, reditelj prve predstave u Narodnom pozorištu rođen je 1876. godine u Beogradu. Bio je glumac i reditelj. Kao glumac, 1895. pridružio se Narodnom pozorištu u Beogradu. Nakon toga je kratko boravio u Nišu, a po povratku u Beograd formirao je privatnu trupu “Vračarsko pozorište”, a 1920. godine je započeo svoj stalni angažman u Narodnom pozorištu Sarajevo u koje dolazi kao glumac i iskusni reditelj.

Da je Nušićeva satira svevremeno aktuelna, pokazat će i prikazivanje istog naslova u režiji srbijanskog reditelja Kokana Mladenovića, koja je postavljena u savremeni kontekst.

Premijera je zakazana za četvrtak, 21. oktobra  na dan kada Narodno pozorište Sarajevo slavi stotu godišnjicu. Prva i druga repriza na repertoaru su u petak i subotu, 22. i 23. oktobra.

 Adaptaciju teksta i songove u predstavi “Protekcija” potpisuje Milena Bogavac, kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić. Marijela Hašimbegović je scenografkinja, dok je za kostime zadužena Lejla Hodžić.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić,Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU