Njemačka vlada odobrila hitnu pomoć za žrtve poplava

Sedmicu dana nakon što su razorne poplave zahvatile zapadnu Njemačku, vlada je odobrila paket hitne pomoći vrijedan stotine miliona eura.

Savezna vlada poslat će otprilike isti paket pomoći kao i savezne države zahvaćene poplavama vrijedan do 200 miliona eura, što znači da bi puni paket pomoći od 400 miliona eura mogao biti na raspolaganju.

Novac će biti korišten za popravke najtežih strukturnih šteta na zgradama i infrastrukturi, kao i za pomoć u vanrednim situacijama od slučaja do slučaja.

Nakon katastrofe, koja je sada odnijela više od 170 života samo u Njemačkoj, kancelarka Angela Merkel i ministar finansija Olaf Scholz obećali su rapidnu distribuciju finansijske pomoći.

Fond za obnovu od milijardu eura također je planiran, iako se očekuju godine da se razvije, sudeći po Scholzu. Dodao je da odluka o tačnom iznosu fonda za obnovu ne može biti donesena dok se ne procijeni puni obim šteta od poplava.

U srijedu je Scholz otišao i korak dalje predlažući mogućnost nove hitne pomoći za žrtve poplava.

– Učinit ćemo ono što je potrebno – kazao je Scholz, dodajući da će, ukoliko je još savezne pomoći potebno, savezna vlada ponuditi još novca.         

– Svako sada može računati na to – kazao je.

Scholz se referirao na šest milijardi eura potrebnih za obnovu tokom posljednjih velikih poplava u Njemačkoj.

-Želimo osigurati da paket pomoći za obnovu bude dostupan upravo sada – kazao je.

Scholz je također naglasio obavezivanje vlade na izbjegavanje crvenih linija.

– Nećemo morati pokrenuti proces odobrenja novih planiranja. Ako se most mora obnoviti, ako se kuća mora obnoviti, ako se škola mora obnoviti, nećete započeti proces odobrenja novih planova – kazao je.

Poplave su razorile velike površine zapadne Njemačke, kao i susjednih Belgije i Nizozemske.

Savezne države Sjeverna Rajna Vestfalija i Rhineland-Palatinate najteže su pogođene katastrofom, iako su Bavarska i Saksonija također zahvaćene teškim poplavama, prenosi dpa.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU