Novalić i Đapo s delegacijama SBK i Leipziga

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je zajedno s federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, primio delegaciju Srednjobosanskog kantona predvođenu kantonalnim premijerom Tahirom Lendom, te delegaciju njemačkog grada Leipziga.

U delegaciji SBK, pored kantonalnog premijera, bio je načelnik Općine Busovača Asim Mekić, dok su delegaciju iz Leipziga činili počasni konzul BiH u Njemačkoj, dugogodišnji parlamentarac u pokrajini Sachsen Michael Weichert, te bivši prvi zamjenik gradonačelnika Leipziga i direktor firme TT Cousalting Holger Tschense.

Na sastanku je razgovarano o projektu zbrinjavanja krutog otpada, ali i o mogućnostima prečišćavanja otpadnih voda u općinama Srednjobosanskog kantona.

Delegacije su premijeru Novaliću i ministrici Đapo predstavili koncept zajedničkog projekta upravljanja otpadom, a koji su razvili zahvaljujući poticajnim sredstvima njemačke savezne vlade za programe zaštite okoliša, a posebno za zemlje jugoistočne Evrope. Koncept podrazumijeva udruživanje četiri općine iz Srednjobosanskog kantona, Travnik, Novi Travnik, Busovača i Vitez, a planirano je njegovo proširenje na još sedam općina u ovom kantonu.

Premijer Novalić je rekao da je važnost zbrinjavanja otpadom prepoznala i Vlada Federacije BiH, te je ovo pitanje prije pandemije ocjenjeno kao jedno od prirotetnih. Naglasio je i da su prilikom razgovora s međunarodnim partnerima o prioritetnim aktivnostima Vlade FBiH istaknuta pitanja energetske tranzicije i zbrinjavanje otpada.

Ministrica Đapo je pohvalila napore projektnog tima da iznađu rješenje za zbrinjavanje otpada u Srednjobosanskom kantonu, te izrazila nadu da će doći u fazu realizacije projekt koji je uvršten na jedinstvenu listu prioritetnih projekata u BiH.

            Premijer SBK Lendo je rekao da su donošenjem strateških dokumenata u ovom kantonu prepoznati prioriteti među kojima su upravo zbrinjavanje otpadom i vodosnabdijevanje ocjenjeni kao preduslov za jačanje turizma kao izuzetno značajne grane privrede za razvoj Srednjobosanskog kantona. Stoga su u ovaj projekt, prema riječima Lende, uključeni već četiri godine s partnerima iz Njemačke, a kako bi pronašli najbolje rješenje za zbrinjavanje otpada koje se može primjenjivati i na druge regije.

Ekspertni tim koji je izradio koncept projekta zbrinjavanja otpadom u SBK broji šest članova, a odnedavno i dva bh. stručnjaka, a projekt je nastao zahvaljujući dugogodišnjem partnerstvu Travnika i Lepziga.

novalić i đapo s delegacijama sbk i leipziga
novalić i đapo s delegacijama sbk i leipziga
novalić i đapo s delegacijama sbk i leipziga
novalić i đapo s delegacijama sbk i leipziga
novalić i đapo s delegacijama sbk i leipziga
novalić i đapo s delegacijama sbk i leipziga
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU