10 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Novi soj omikron pred vratima BiH, hoće li biti zatvaranja granica?

Na graničnim prelazima u Bosni i Hercegovini za razliku od brojnih drugih zemalja nema pooštravanja mjera kada je riječ o novom soju koronavirusa.

To znači da na granicama nema obaveznog testiranja i karantina za putnike koji dolaze iz zemalja u kojima je ustanovljen novi soj. Šta o tome misle epidemiolozi i entitetski krizni štabovi?

Novi soj omikron još nije potvrđen u Bosni i Hercegovini, ali je pred vratima. Za sada preporuke epidemiologa u našoj zemlji ne idu u smjeru toga da se granice zatvaraju, jer je, kako kažu, iskustvo iz 2020. godine pokazalo da to nije djelotvorno.

NINA RODIĆ VUKMIR, načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS

“Tako i sada, jer je virus već u Evropi i vrlo brzo će se proširiti na tamošnje građane. Virus nema granica, i jedina zaštita je ova koju imamo, u smislu pridržavanja svih epidemioloških mjera jer jedino te mjere imaju smisla”, rekla je Rodić Vukmir.

SENAD HUSEINAGIĆ, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

“BiH od samog početka epidemije nema nikakve mjere zatvaranja. Ja sam mišljenja da zatvaranje i ne bi proizvelo efekte, vi možete odgoditi. Zatvaranje bi eventualno usporilo širenje virusa”, kazao je Huseinagić.

Krizni štabovi na svim novoima u Bosni i Hercegovini za sada bez preporuka za mjere karantina i strožije kontrole na granicama. Dosadašnje epidemiološke mjere na snazi ostaju do daljnjeg.

“Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti je izradio procjenu rizika i dostavio preporuke zemljama, koje se razmatraju na nivou kriznih štabova entiteta i Brčko distrikta. MCP još nije zaprimio prijedloge kojim bi se zatražila koordinirana kontrola putnika koji dolaze iz pomenutih područja”, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Prema posljednjim informacijama, kao i u Južnoj Africi, i novooboljeli u Evropi imaju uglavnom blage simptome. Rezultati detaljne analiza novog soja virusa, velikog broja mutacija i eventalno zaobilaženje imuniteta znaće se u narednih nekoliko sedmica.

RIJAD KONJHODŽIĆ, specijalista genetske medicine

“Mi ne možemo sa nekom sigurnošću govoriti o kliničkoj slici, da li će ovaj soj izazvati težu ili lakšu sliku, ali svakako na osnovu dosadašnjih iskustava sa prethodnim sojevima možemo reći da je šest linija jednog virusa normalno i to znaju virusolozi i genetičari”, istakao je Konjhodžić.

Prema raspoloživim podacima i iskustvu, kako kažu epidemiolozi, izrazito visok broj mutacija ne znači uvijek i upozorenje, nego suprotono od toga – dobru vijest da virus ne može da preživi. Za sada su uglavnom novooboljeli u Evropi mlađe nevakcinisane osobe. (BHRT)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU