Novi soj omikron pred vratima BiH, hoće li biti zatvaranja granica?

Na graničnim prelazima u Bosni i Hercegovini za razliku od brojnih drugih zemalja nema pooštravanja mjera kada je riječ o novom soju koronavirusa.

To znači da na granicama nema obaveznog testiranja i karantina za putnike koji dolaze iz zemalja u kojima je ustanovljen novi soj. Šta o tome misle epidemiolozi i entitetski krizni štabovi?

Novi soj omikron još nije potvrđen u Bosni i Hercegovini, ali je pred vratima. Za sada preporuke epidemiologa u našoj zemlji ne idu u smjeru toga da se granice zatvaraju, jer je, kako kažu, iskustvo iz 2020. godine pokazalo da to nije djelotvorno.

NINA RODIĆ VUKMIR, načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS

“Tako i sada, jer je virus već u Evropi i vrlo brzo će se proširiti na tamošnje građane. Virus nema granica, i jedina zaštita je ova koju imamo, u smislu pridržavanja svih epidemioloških mjera jer jedino te mjere imaju smisla”, rekla je Rodić Vukmir.

SENAD HUSEINAGIĆ, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

“BiH od samog početka epidemije nema nikakve mjere zatvaranja. Ja sam mišljenja da zatvaranje i ne bi proizvelo efekte, vi možete odgoditi. Zatvaranje bi eventualno usporilo širenje virusa”, kazao je Huseinagić.

Krizni štabovi na svim novoima u Bosni i Hercegovini za sada bez preporuka za mjere karantina i strožije kontrole na granicama. Dosadašnje epidemiološke mjere na snazi ostaju do daljnjeg.

“Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti je izradio procjenu rizika i dostavio preporuke zemljama, koje se razmatraju na nivou kriznih štabova entiteta i Brčko distrikta. MCP još nije zaprimio prijedloge kojim bi se zatražila koordinirana kontrola putnika koji dolaze iz pomenutih područja”, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Prema posljednjim informacijama, kao i u Južnoj Africi, i novooboljeli u Evropi imaju uglavnom blage simptome. Rezultati detaljne analiza novog soja virusa, velikog broja mutacija i eventalno zaobilaženje imuniteta znaće se u narednih nekoliko sedmica.

RIJAD KONJHODŽIĆ, specijalista genetske medicine

“Mi ne možemo sa nekom sigurnošću govoriti o kliničkoj slici, da li će ovaj soj izazvati težu ili lakšu sliku, ali svakako na osnovu dosadašnjih iskustava sa prethodnim sojevima možemo reći da je šest linija jednog virusa normalno i to znaju virusolozi i genetičari”, istakao je Konjhodžić.

Prema raspoloživim podacima i iskustvu, kako kažu epidemiolozi, izrazito visok broj mutacija ne znači uvijek i upozorenje, nego suprotono od toga – dobru vijest da virus ne može da preživi. Za sada su uglavnom novooboljeli u Evropi mlađe nevakcinisane osobe. (BHRT)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU