3.8 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

Novi Travnik / Invalidi se i danas susreću s brojnim problemima

Udruga roditelja, građana i prijatelja za pomoć osobama sa posebnim potrebama “Osmijeh” Novi Travnik malom koreografijom štićenika obilježila je Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Iako je situacija danas nešto bolja nego prije, osoba s invaliditetom još uvijek se susreće s brojnim problemima, istaknuto je tom prigodom.

– Situacija nije zadovoljavajuća. Današnji dan je prilika da se prisjetimo osoba s invaliditetom koji imaju puno problema u svim sektorima – obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, uključivanja u društvo – rekao je Samir Perenda iz udruge “Osmijeh”.

Podsjetio je da se prije nekoliko godina krenulo s uključivanjem asistenata u nastavu, ali ove godine došlo je do zastoja.

– Ove godine situacija s asistentima je najgora. Ima osnovnih škola koje nisu dobile ni jednog asistenta. Iz Ministarstva kažu da pripravnici ne žele raditi s djecom s poteškoćama u razvoju. To je veliki problem s obzirom da samo u Novom Travniku imamo oko 25 djece s poteškoćama u razvoju u osnovnim školama – dodao je Perenda.

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju nadaju se da će vlast novim zakonom riješiti njihove probleme.

  Oporavio se pacijent iz Visokog kojem je potvrđena zaraza

– Od male invalidnine ja plaćam boravak u centru “Duga”, to nije ni deseti dio potreba. Guramo nekako uz pomoć obitelji. Ja ne mogu raditi jer se moram o sinu skrbiti čitav dan. Zakon za roditelje njegovatelje ide u nekom boljem pravcu, hoćemo li mi u njemu biti manje ili više zastupljeni, još uvijek ne znamo jer nije završen, nitko nas ne obavještava – kazala je Vesna Čorić, majka 21-godišnjaka s poteškoćama u razvoju.

Profesorica glazbene kulture Dragana Perić ističe kako glazbena terapija itekako pomaže.

– Ta djeca su puna talenata kao i svaka druga. To su prekrasne osobe. Nastojali smo kroz glazbu, ritam, pjesmu, igre ući u njihov svijet i razviti motoriku i socijalizaciju. Reakcija djece bila je odlična – kazala je Perić.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  (VIDEO/FOTO) Potpisan porotokol za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece u općini Travnik

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU