Novi zakon – Općinama naknade na osnovu potopljenog zemljišta

 Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na sjednici danas po skraćenom postupku Zakon o dopuni Zakona o izdvajanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korišćenjem hidroakulumacijskih objekata.

Budući da je na osnovu dosadašnjeg zakona, općinama na čijem je području zemljište potopljeno radi hidroakumulacija, dio prihoda bio vezan isključivo za količinu proizvedene struje ili iskorišćenu vodu, dopunjenim zakonom je kao kriterij uvedeno i vrednovanje potopljene površine kao najvažniji faktor koji dosad uopće nije vrednovan, kako ističe predlagač ovog zakona, delegat Stipan Šarac.

Bez obzira na količinu proizvedene električne energije, hidroakumulacijom je zauzeta površina i potrebno je odrediti minimalni iznos nadoknade za lokalnu zajednicu, dodaje on, te je dopunjenim zakonom regulisan zagarantirani minimalni iznos naknade po tom osnovu od 1.500 KM po hektaru potopljene površine bez obzira na to koliko će struje biti proizvedeno ili potrošeno vode.

Obračun naknade prema prethodnom stavu treba da se vrši najkasnije do 31. marta tekuće godine za prethodnu.

U daljnjem toku sjednice Doma naroda, u toku je delegatska rasprava o Nacrtu zakona kojim sadašnji Zakon o električnoj eneregiji u FBiH treba dopuniti odredbom o zabrani gradnje malih hidroelektrana.

Prethodno su bez mnogo rasprave delegati upoznati s informacijom o stanju u rudnicima uglja u FBiH, s podacima koji su se mogli čuti i tokom nedavnih protesta rudara, odnosno problema zbog nagomilanih dugova rudnika, zastarjele radne opreme i drugih uzročnika negativnog poslovanja većine ovih privrednih društava, osim nekih izuzetaka.

(FENA) M.L.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU