Četvrtak, 5 kolovoza, 2021

Nović: Sve što Bošnjaci i Hrvati u FBiH dogovore za RS prihvatljivo

Član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Sredoje Nović (SNSD) je danas u Sarajevu izjavio novinarima da sve ono što Bošnjaci i Hrvati u Federaciji BiH za izbor člana Predsjedništva BiH dogovore, za Republiku Srpsku je prihvatljivo.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

– Imamo potpuno jasan stav, i pozicija i opozicija, i tu nemamo nikakve dileme. Mislimo da je to demokratski da Republika Srpska neposredno bira jednog, a ko će to biti, imaju  pravo da se kandiduju svi koji žive na teritoriji RS-a – naveo je Nović.

Dodao je kako misli da ne trebaju i ne mogu prihvatiti da člana Predsjedništva BiH bira Predstavnički dom Parlamenta BiH, jer to nije demokratski i to je sužavanje legitimiteta izbora člana Predsjedništva BiH, koji ima svoj osnov u Ustavu BiH.        

Upitan da prokomentira činjenicu da se pojavljuje više prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kazao je da je postalo i „neozbiljno da se u ovoj fazi rada Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH dodaju stalno neke izmjene i dopune Izbornog zakona, što znači da ćemo se morati vraćati ponovo na neke odredbe koje smo već prešli“.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

– No, bez obzira na to, ne možemo ni zatvoriti taj proces. Očekivao sam da ćemo do konca jula proći kompletan Izborni zakon, sve izmjene i dopune, i da ćemo već početkom septembra moći da se izjasnimo o svim odredbama – naveo je Nović.

Kaže da je i dalje umjereni optimist da će Interresorna radna grupa u septembru moći da izađe sa svojim prijedlogom.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas