Četvrtak, 5 kolovoza, 2021

Obilježena 27. godišnjica ključnih događaja u odbrani Sarajeva

Pripadnici Udruženja Zelene beretke i drugih boračkih udruženja, te delegacije nadležnih institucija i građani glavnog grada Bosne i Hercegovine i danas su se, kao i prethodnih godina, okupili kraj mosta Drvenija gdje odali počast saborcima i građanima stradalim u ulici Hamdije Kreševljakovića (bivšoj Dobrovoljačkoj) prije 27 godina.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast braniocima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a sudionici obilježavanja ove značajne godišnjice poručili su kako se nikada ne smiju zaboraviti oni koji su se nesebično žrtvovali u odbrani najviših civilizacijskih vrijednosti.

Događaja od 2. i 3. maja 1992. godine prisjetio se predsjednik Udruženja Zelene beretke Stari Grad Sarajevo Vahid Alić, istaknuvši kako je Bosna i Hercegovina sačuvana, zahvaljujući odlučnosti branioca da se suprotstave daleko nadmoćnijem agresoru, te „da se danas sjećamo najvećih sinova i kćeri, koji su vlastite živote ugradili u temelje države BiH“.

Obraćajući se sudionicima skupa, podsjetio je na hronologiju događaja koji su obilježili te za BiH i njen glavni grad sudbonosne dane, počevši od napada pripadnika bivše JNA na zgradu Predsjedništva BiH 2. maja i pokušaja državnog udara do pregovora u vezi s razmjenom prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, koga su agresorske snage zarobile na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Potcrtao je kako pripadnici bivše JNA nisu ispoštovali dogovor, prema kojem su (3. maja 1992.) trebali napustiti grad bez naoružanja, i da su naoružani ‘do zuba’ isprovocirali branioce, te da je došlo do sukoba u kojem je stradalo šest pripadnika JNA, a da je nakon tih događaja uslijedila najduža opsada i teror stanovnika jednog grada u historiji savremene civilizacije.

Sudbonosnih dešavanja početkom maja 1992. godine prisjetio se i tadašnji komandant Vojne policije regije Sarajevo Dževad Topić Topa, koji se, odgovarajući na upite novinara, odlučno usprotivio različitim tumačenjima i pokušajima revizije i prekrajanja historijskih činjenica u vezi tzv. ‘slučajem Dobrovoljačka’ i brojem poginulih.

Podsjetio je u tom kontekstu na riječi ondašnjeg komandanta Druge vojne oblasti (bivše JNA) Milutina Kukanjaca, koji je u jednom od posljednjih intervjua prije smrti 2002. godine, decidno potvrdio, nabrojavši imena poginulih pripadnika JNA, da je u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja, 1992. godine smrtno stradalo šest osoba.

Napominjući kako je to istina o dešavanjima 3. maja, koju nikakve izmišljotine, niti pokušaji izjednačavanja agresora i onih koji su branili grad ne mogu da pobiju, naglasio je da je kolona bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj i u Haškom tribunalu (ICTY) okarakterizirana legitimnom vojnom metom.

Usto, Tužilaštvo BiH je u januaru 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za ‘slučaj Dobrovoljačka’.

Delegacija iz bh. entiteta RS danas, kao ni prethodne dvije godine neće posjetiti mjesto događaja u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, nego će, kako je najavljeno, godišnjicu stradanja pripadnika bivše JNA obilježiti u Miljevićima, Istočno Sarajevo.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

3 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
3 Comments
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas