Od 20. decembra u Srbiju samo s negativnim PCR testom

Za ulazak u Srbiju od 20. decembra bit će neophodan negativan PCR test, a ta bi mjera, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, mogla potrajati do 10. januara 2021. godine, odlučio je u ponedjeljak Krizni stožer srbijanske vlade za borbu protiv koronavirusa.

Kako je poslije današnje sjednice najavila članica stožera i ministrica rada i socijalne skrbi dr Darija Kisić Tepavčević, državljanima Srbije koji na granicu dođu bez negativnog PCR testa ne starijeg od 48 sati, bit će, slijedom ustavnih prava, omogućen ulazak, ali uz obveznu desetodnevnu karantenu, koja može biti i kraća ukoliko se u međuvremenu testiraju, a uzorak bude negativan.

Aktualne mjere za suzbijanje epidemije ostat će na snazi do petka 18. prosinca kada će Krizni stožer ponovno zasjedati i odlučiti o mogućem korigiranju mjera, priopćila je Kisić Tepavčević.

Ona je navela ocjenu stožera kako su dosadašnje mjere – poglavito zabrana rada svih ugostiteljskih i uslužnih objekata, te tržnih centara poslije 17 sati, izuzev ljekarni, trgovina hranom i benzinskih postaja, dale rezultate pada broj novooboljelih.

“Vidi se kontinuirani pad novozaraženih, pad postotka pozitivnosti (na koronavirus), te povoljniji odnos broja hospitaliziranih u odnosu na otpuštene pacijente. To su, ipak, i dalje visoki brojevi, a opterećenje zdravstvenog sustava je veliko i svi mi moramo učiniti sve da smanjimo prenošenje virusa”, poručila je Kisić-Tepavčević nakon sjednice Stožera.

Ona je ponovila apel građanima da predstojeće blagdane proslave u najužem krugu obitelji, ali da se i tada pridržavaju svih preventivnih mjera, premda je obiteljska okupljanja nemoguće kontrolirati.

“Nitko ni ne želi raditi takve vrste kontrola. S druge strane, smatram da svi polazimo od sebe i da svi želimo imati doma jednu zdravu atmosferu, a ne da nam domovi budu mjesta okupljanja i širenja zaraze”, rekla je ona.

Za sve strane državljane obavezan PCR test pri ulasku u Srbiju bit će neophodan od 20. prosinca najvjerojatnije do 10. siječnja 2021. godine, što će, kako je objasnila Kisić Tepavčević, ovisiti o epidemiološkim pokazateljima i efektima primjene mjera, prenosi Hina.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU