Od ponedjeljka uplata zdravstvenih markica u SBK

Zavod za zdravstveno osiguranje Srednjobosanskog kantona uputio je obavijest za osigurana lica u SBK u kojoj stoji da uplata premija za 2022. godinu počinje u ponedjeljak 13. decembra, te da traje do 31. marta 2022. godine.

Nalozi za plaćanje (uplatnice) mogu se preuzeti na svim uplatnim mjestima i nadležnim poslovnicama Zavoda, a jednim platnim nalogom može se izvršiti uplata za više osiguranih osoba uz obavezu da se na nalogu navedu imena i prezimena osoba za koje se vrši uplata. 

Cijena premije iznosi 29,00 KM po osobi, a djeca do 18 godina oslobođena su plaćanja premije, dok osobe koje navrše 18 godina u tekućoj godini, premiju trebaju uplatiti u roku od 30 dana (od dana kada su navršili 18 godina).

Također osoba koja nije imala status osigurane osobe u periodu uplate premije, premiju može uplatiti u roku od 30 dana od dana prijavljivanja na osiguranje.

Osobe koje izvrše uplatu premije za 2022. godinu “markicu” mogu preuzeti  u periodu od 13. decembra 2021. godine do 31. decembra 2022. godine svakim radnim danom od 08,00 do 14,00 sati.

Zbog epidemiološke situacije iz Zavoda su poručili da u cilju izbjegavanja okupljanja većeg broja osoba u Poslovnicama zdravstvenog osiguranja, osigurane osobe koje su uplazile premiju mogu prilikom korištenja usluge zdravstvene zaštite uplatu dokazati ili orginalnom uplatnicom ili zalijepljenom markicom u zdravstvenoj knjižici.

Prilikom preuzimanja premija dužni ste se pridržavati epidemioloških mjera, a iz Zavoda su pozvali gospodarska i druga društva, sportske i druge klubove, udruženja penzionera, te mjesne zajednice na saradnju u smislu organizirane uplate premija (pojedinačnom ili skupnom uplatom za više osiguranih osoba) kao i organiziranom preuzimanju premija u Posovnicama zdravstvenog osiguranja bez obzira na mjesto prebivališta.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU