Od sredine sedmice prognozirane nove padavine i porast vodostaja

Usljed obilnijih padavina i topljenja sniježnog pokrivača povećan je vodostaj na većini hidroloških stanica na vodnom području rijeke Save u FBiH, a na stanici Maglaj dostignut je nivo pri kojem počinje kontinuirano obavještavanje nadležnih institucija prema Federalnom operativnom planu odbrane od poplava.

Trenutno se bilježi stagnacija i blago opadanje vodostaja, što se očekuje i u naredna dva dana.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, sredinom sedmice očekuje se oblačno vrijeme sa kišom u nizinama, a u višim područjima će padati snijeg, obilnije padavine u centralnim i istočnim područjima Bosne. U noći sa četvrtka na petak očekuje se snijeg i susnježica i u nizinama.

Na većini hidroloških stanica prognozira se novi porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, i to na gornjem dijelu sliva Une, Sane, Vrbasa, Bosne i Drine.

S obzirom na ispunjenost korita vodom i zasićenosti tla očekuje se dostizanje kota pri kojima počinje kontinuirano obavještavanje, kao i lokalna izlijevanja vode iz korita na navedenim područjima.

Bujični vodotoci na kojima može doći do povećanja vodostaja u tom periodu su na području gornjeg toka sliva rijeke Fojnice, te na njenim pritokama: Dragača, Lepenica i Kreševka, saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save. (Fena)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU