Održana regionalna konferencija Snažni -mediji bez mržnje i dezinformacija

Predstavnici Fondacije Info house iz Sarajeva sudjelovali su u Novom Sadu na regionalnom događaju u okviru projekta „SNAŽNI: Inicijativa civilnog društva za reafirmaciju slobode medija i suzbijanje dezinformacija, propagande i govora mržnje na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

Konferencija je okupila 22 organizacije iz pet zemalja regiona (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, SrbijaiSjeverna Makedonija), a cilj je bio razmijeniti dosadašnja iskustva projekata koji su u toku.

Predstavnici organizacija prezentirali su svoje projekte, te diskutirali što se do sada postiglo u projektima koji se tiču medijske i informacijske pismenosti, prepoznavanja lažnih vijesti, dezinformacija, propagande.

Govorilo se o stanjumedijaimedijskihsloboda. Konstatirano je da je nažalost, situacija u svimzemljamaregionaslična, te da je idaljevelikaodgovornost ne samonamedijimaiorganizacijamacivilnogadruštva, većinagrađankamaigrađanimakoji prate medije.

Navedeni su brojni primjeri medija koji šire dezinformacije, propagandu, jezik mržnje, koji imaju jak utjecaj na javno mnjijenje, ali sumnjivi background, odnosno uglavnom nisu poznati vlasnici, članovi redakcije, načini finansiranja.

Istaknuto je da tu nije riječ o marginalnim portalima, nego često i o javnim servisim ail i medijima uspostavljenim da šire govor mržnje, ali i da crpe javna sredstva. Vlade nekih zemalja nerijetko upravo u takve medije “upumpavaju” novac, a neovisni mediji jedva preživljavaju.

Projektna koordinatorica projekta Fakti fake koju provodi Infohouse Senka Kurt govorila je o projektu kojeg provodi u ruralnim sredinama, te na koji način se analiziraju i prepoznavaju lažne vijesti.

Ona je istaknula i specifičnosti BiH, koja živi “tri javnosti koje se ne dotiču”.

Regionalni projekat „SNAŽNI: Inicijativa civilnog društva za reafirmaciju slobode medija i suzbijanje dezinformacija, propagande i govora mržnje na Zapadnom Balkanu i u Turskoj“ realizuju partnerske organizacije SEENPM, Albanski medijski institut, Media centar Sarajevo, Kosovo 2.0, Institut za medije Crne Gore, Makedonski institut za medije, Novosadska novinarska škola, Mirovni institut i Bianet, uz finansijsku podršku Evropske unije.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU