Oglasila se nadležna općinska služba o “ležećim policajcima”

Nakon negodovanja javnosti zbog postavljanja tzv. “ležećih policajaca”, priopćenjem za javnost oglasila se Služba za poduzetništvo i lokalni razvitak općine Vitez, prenosi portal centrala.ba

“Jedan od načina smanjenja brzine sudionika u prometu je postavljanje izbočina na putu – „ležećih policajaca“. Izbočine na putu, usporivači brzine ili „ležeći policajci“ rade se na osnovu Pravilnika o postavljanju posebnih objekata na cesti radi smanjenja brzine kretanja vozila, koji je donijelo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Ovisno o ograničenju brzine, umjetne izbočine su slijedećih dimenzija:

a) za 50 km/h ili manje, širina ne smije biti manja od 60 cm, a visina ne smije prelaziti 3 cm,

b) za 40 km/h ili manje, širina ne smije biti manja od 85 cm, a visina ne smije prelaziti 5 cm,

c) za 30 km/h ili manje, širina ne smije biti manja od 120 cm, a visina ne smije prelaziti 7 cm.

U proteklih pet godina, na području općine Vitez, nisu postavljane izbočine na putu radi smanjenja brzine zbog negodovanja vozača. Zbog ogromnog pritiska mjesnih zajednica i građana, koji žive uz prometnice, na kojima se može voziti većim brzinama, Služba za poduzetništvo i lokalni razvitak uradila je pripreme za postavljanje usporivača brzine na osnovu slijedećih zahtjeva: MZ Jardol – postavljanje usporivača brzine na putu od Farme prema Sadovačama, MZ Stari Vitez – postavljanje usporivača brzine na cesti pored Crkve prema groblju Nebašce i na glavnoj cesti od Crkve prema Vatrogasnom domu, MZ Rijeka – na donjoj cesti prema Kruščici i na glavnoj promoetnici, kod skretanja za nogometni stadion „Rijeka“.

Naručeno je stručno mišljenje o postavljanju usporivača brzine i vertikalnoj prometnoj signalizaciji od ovlaštene osobe prometne struke, na osnovu kojeg su pribavljena Rješenja o urbanističkoj suglasnosti za sve navedene lokacije. Neka od Rješenja o urbanističkoj suglasnosti izdana su 2017. godine.

Na osnovu pripremljene dokumentacije i ogromnog pritiska podnositelja zahtjeva za postavljanje usporivača brzine, 9.6.2021. godine pokrenuta je procedura za odabir izvođača radova za izradu usporivača brzine za navedene lokacije.

Ugovor o izvođenju radova na izradi usporivača brzine u naseljima na području općine Vitez zaključen je 24.6.2021. godine s izvođačem „Dobojputevi“ d.o.o. Doboj Jug. Vrijednost poslova je 3.208,26 KM. Ukupno je ugovoreno postavljanje 17 usporivača brzine na svim navedenim lokacijama.

Izvođač radova je 21.9.2021. godine, na osnovu ranije dobivenih instrukcija vezanih za lokaciju i oblik usporivača brzine, izveo radove.

Zbog negodovanja javnosti, stručne osobe iz Službe za poduzetništvo i lokalni razvitak i nositelj izrade Stručnog mišljenja će utvrditi jesu li radovi izvedeni sukladno Pravilniku o postavljanju posebnih objekata na cesti radi smanjenja brzine kretanja vozila i, ukoliko se utvrdi da nisu, tražit ćemo od izvođača radova da uradi popravke ili uklanjanje usporivača brzine.

Trenutačno, u Službi za poduzetništvo i lokalni razvitak imamo deset zahtjeva za postavljanje usporivača brzine, koji nisu obrađeni, te zbog ozbiljnosti problematike reguliranja prometa na području općine Vitez, iste ćemo nominirati Općinskom vijeću. Općinsko vijeće bi trebalo, sukladno raspoloživim sredstvima u Proračunu, donijeti odluku koju vrstu posebnih objekata na cesti radi smanjenja brzine kretanja vozila prihvatiti i osigurati sredstva za izgradnju”, stoji u priopćenju, koje je potpisao šef Službe za poduzetništvo i lokalni razvitak, Muhamed Rebihić.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU