OHR – Schmidt naglašava važnost Centralne banke BiH za stabilnost i razvoj BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas u Sarajevu sastanak s guvernerom Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senadom Softićem.

Schmidt je naglasio potrebu za postojanjem jake i nezavisne CBBiH – dejtonske institucije koja štiti stabilnost monetarnog i finansijskog sektora BiH od svog osnivanja 1997. godine, čime direktno doprinosi sveukupnoj stabilnosti i razvoju zemlje – saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik i guverner CBBiH razmijenili su mišljenje o potrebi očuvanja i daljnjeg razvijanja dosadašnjih uspjeha, te o važnosti kontinuiranog rada upravljačkih struktura CBBiH u cilju očuvanja neometane sposobnosti CBBiH da izvršava svoje ustavne i zakonske obaveze.

Visoki predstavnik je također naglasio koliko cijeni rad CBBiH kojim je ova institucija zadobila povjerenje javnosti u cijeloj zemlji.

Visoki predstavnik Christian Schmidt i guverner CBBiH Senad Softić također pozdravljaju ponudu Deutsche Bundesbank – centralne banke Savezne Republike Njemačke – da pojača svoj dijalog s CBBiH kako bi se dodatno unaprijedili kapaciteti CBBiH za usklađivanje s EU standardima i provođenje najboljih primjera iz prakse u sistemu centralnog bankarstva u BiH – navodi se u saopćenju.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU