Olakšica za vakcinisane: BiH usklađuje Covid potvrde sa Evropskom unijom

U toku je pribavljanje specimena svih potvrda koje se izdaju u BiH, a koji će biti dostavljeni zemljama EU i ostalim koji su to od nas tražili

U Bosni i Hercegovini i dalje traju konsultacije svih razina vlasti u području zdravstva, uz koordinaciju Ministarstva civilnih poslova BiH i učešće Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH kako bi se uspostavio pravni okvir za sustav digitalne potvrde u BiH, kažu za Oslobođenje iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

UKIDANJE OGRANIČENJA

Navode kako će digitalne potvrde olakšati slobodu kretanja građana tokom pandemije Covid-19 i učinkovito doprinijeti postupnom ukidanju ograničenja uz istodobno ostvarivanje zaštite javnog zdravlja.

U našoj zemlji prijavljena je još 241 osoba zaražena koronavirusom, dok su tri osobe preminule od posljedica infekcije

– Ovaj proces još nije okončan, ali se realno može očekivati da bi se, nakon utvrđenja pravnog okvira za sustav za izdavanje Covid pasoša/zelenog certifikata bh. građanima, on mogao implementirati na teritoriji cijele države najkasnije u roku od 60 dana, naglašavaju iz Ministarstva.

Sve razine vlasti u području zdravstva, na cijelom teritoriju BiH, već izdaju određene vrste dokumenata – potvrde s ciljem dokazivanja Covid-19 statusa bh. građanima koji putuju.

Iz Ministarstva civilnih poslova saopštavaju da za sada još nemaju informacije, odnosno nije im službeno prijavljeno da građani imaju većih problema prilikom prelaska državne granice BiH sa postojećim dokumentima – potvrdama u vezi s njihovim Covid-19 statusom.

– U tijeku je pribavljanje specimena svih potvrda koje se izdaju u BiH, a koji će biti dostavljeni zemljama EU i ostalim koji su to od nas tražili, te će se preduzimati i druge potrebne aktivnosti uz podršku svih razina vlasti u području zdravstva, a radi omogućavanja slobode putovanja bh. građana u prelaznom periodu do utvrđenja sustava za verifikaciju Covid pasoša/zelenog certifikata u BiH, kažu iz Ministarstva.

Vakcinacija cjepivom Sinopharm u Federaciji BiH trebalo bi da počne od 23. augusta

Aktuelna epidemiološka situacija u našoj zemlji je stabilna, ali smo svjedoci da je sve veći broj novozaraženih posljednjih dana. Tako je i nakon više od mjesec pauze, u bijeljinskoj Covid bolnici hospitalizovan prvi pacijent sa težim oblikom Covid-19.

– Pacijent je starije životne dobi (72 godine) iz Janje. Radi se o bolesniku koji je Covid pozitivan sa obostranom upalom pluća i izraženom respiratornom insuficijencijom koja zahtijeva kiseoničku potporu. Odranije se bolesnik liječi zbog poremećaja srčanog ritma, povišenog krvnog pritiska, srčane slabosti. Bolesnik nije vakcinisan, kazala je za Oslobođenje dr. Slavica Vikić, specijalista pulmologije u Bolnici Sveti vračevi Bijeljina. U protekla 24 sata u Bijeljini je registrovano šest osoba pozitivnih na virus korona.

POČINJE DISTRIBUCIJA

Plan distribucije vakcina Sinopharm po kantonima, pristiglih u Federaciju Bosne i Hercegovine 6. augusta u količini od 500.000 komada, bit će upućen na teren u narednoj sedmici, a vakcinacija treba da počne od ponedjeljka, 23. augusta, izjavila je za Fenu Mia Blažević, doktorica iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Oslobodjenje portal

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU