Onaj tko je prebolio covid, a zatim se i cijepio, ne treba treću dozu

Po treću dozu cjepiva protiv koronavirusa dolaze osobe s narušenim imunosnim sustavom, stariji i zdravstveni radnici koji su se prvi cijepili i sami su narušena imuniteta, kažu u HZJZ-u.

Svi koji se žele cijepiti trećom dozom cjepiva mogu to učiniti dolaskom na cijepni punkt, bilo uz prethodnu narudžbu ili bez najave, ovisno o tome kako je punkt organiziran.

Sa sobom treba ponijeti dokument za identifikaciju, kao i kod cijepljenja prvim dozama. Za imunokompromitirane osobe poželjno je da donesu svoju povijest bolesti, a o dodatnom cijepljenju trebaju se prethodno konzultirati sa specijalistom koji ih liječi koji će procijeniti i kad je najbolje vrijeme za dodatno cijepljenje.

Dodatna doza može se primiti najmanje osam tjedana nakon druge i to cjepiva Comirnaty (BioNTech/Pfizer) ili Spikevax (Moderna).

Zdrave osobe se trećom, docijepnom dozom mogu cijepiti ako to žele najmanje šest mjeseci nakon druge doze kako bi produljili djelovanje primarnog cjepiva, ali je preporuka da to bude po isteku osam ili devet mjeseci nakon nje. Osobama koje su preboljele covid i nakon preboljenja su cijepljene, treća doza nije potrebna. (N1)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU