20 C
Sarajevo
Nedjelja, 4 lipnja, 2023

Osobama s invaliditetom u BiH otežan pristup svim segmentima društva (VIDEO)

Pristupačnost svim segmentima društva predstavlja problem za osobe s invaliditetom u BiH, istaknuto je na prijemu koji je upriličen danas u Sarajevu povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Predsjednik Koordinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom KS Fikret Zuko naveo je da je politička i ekonomska situacija u BiH prilično komplikovana i da su zbog toga problemi osoba s invaliditetom stavljeni u drugi plan.

– Pokušavamo upozoritit naše društvo i one koje smo birali da ovdje žive i osobe s invaliditetom, koje, u granicama mogućnosti ove države, trebaju biti što je moguće ravnopravnije – dodao je Zuko.

Pojasnio je da im je neophodno da se mogu školovati, zapošljavati, da imaju pomagala i da imaju porodice.

– Objektivno, bez pomoći društva i države to nije moguće – poručio je Zuko.

Fata Bahtijarević iz Sarajeva precizirala je da za osobe s invaliditetom najveći problem predstavljaju arhitektonske barijere, nepristupačni objekti i škole, ali i određeni broj zdravstvenih ustanova.

Dodala je da se to posebno odnosi na objekte javne administracije od kojih je vrlo mali broj prilagođen osobama s invaliditetom.

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom ove godine posvećeno je Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom i Agendi UN-a za održivi razvoj 2030.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU