3 C
Sarajevo
Četvrtak, 23 ožujka, 2023

Osobe s invaliditetom imaju želju da pokažu društvu da su jednako važne (VIDEO)

Osobe s invaliditetom su još uvijek na margini našeg društva i ne gledaju se kao osobe koje su ravnopravne, istakla je u petak u Mostaru predsjednica Koalicije organizacija osoba s invaliditetom u HNK Lejla Lelić.

Dodala je kako je povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba s invaliditetom u Centru “Los Rosales” u Mostaru upriličen okrugli stol pod nazivom “Uključivanje osoba s invaliditetom u društvene tokove života” te druženje korisnika svih organizacija osoba s invaliditetom u okviru radionica.

– Problema je jako mnogo i trebalo bi nam jako puno vremena da razgovaramo samo o problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom, ali evo jedan dan možemo izdvojiti za nešto što je njima važno. Jedna od poruka današnjeg dana je ‘Mogu, hoću, znam’ koja govori puno o tome da osobe s invaliditetom još uvijek imaju i želju i volju da pokažu svom društvu i svojoj lokalnoj zajednici da su jednako važne danas – kazala je Lelić.

Događaj je organiziran u okviru kampanje “Invaliditet me ne određuje” projekta “EMPOWER”- Osnaživanje organizacija civilnog društva u socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom koji provodi Caritas BiH s partnerima, a finansira Evropska unija.

– Cilj kampanje jeste da pokažemo da osobe s invaliditetom imaju puno više mogućnosti i sposobnosti nego što javnost misli i vidi, da ih upoznamo s tim i da na neki način motiviramo ljude da im daju podršku i priliku da razviju svoje potencijale te pokažu što sve mogu – naglasila je predstavnica projekta “EMPOWER” Matea Kegelj.

Dodala je kako će projekt trajati tri godine a provodit će se na području Bihaća, Tuzle, Travnika, Mostara, Trebinja, Banjaluke i Sarajeva.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU