epa06596593 Military in protective clothing prepare to remove vehicles from a car park in Salisbury, Britain, 11 March 2017. Russian ex-spy Sergei Skripal and his daughter were attacked with a nerve agent on 04 March 2018. Skripal and his daughter Yulia remain in a 'very serious' condition. EPA-EFE/NEIL HALL

Web stranica koja se bavi obavještajnim pitanjima navela je da Rus kojeg je Velika Britanija optužila liječnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi.

Drugi od dvojice Rusa koji su osumnjičeni za pokušaj trovanja nekadašnjeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Velikoj Britaniji liječnik je u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi – GRU, objavio je istraživački website Bellingcat.

Kako prenosi Reuters, Bellingcat, koji se bavi obavještajnim pitanjima, naveo je da je njegovo pravo ime Aleksandar Jevgenjević Miškin (39), a ne Aleksandar Petrov, što je ime pod kojim ga je prošlog mjeseca Velika Britanija optužila.

Britanski tužioci optužili su Petrova i još jednog muškarca, označenog kao Ruslan Boširov, da su nervnim gasom “novičok” u martu ove godine pokušali otrovati Skripalja i njegovu kćerku.

‘U Velikoj Britaniji kao turisti’
Bellingcat je prošlog mjeseca identificirao Boširova kao pukovnika GRU-a, čije je pravo ime Anatolij Čepiga.

Londonska policija odbila je komentirati spekulacije o pravom identitetu optuženih i ponovila da vjeruje da su oni koristili lažna imena.

Rusija odbacuje svaku umiješanost u trovanje Skripaljevih, a dvojica optuženih su u Moskvi izjavili da su putovali u Veliku Britaniju kao turisti i da su u Salisbury išli da “vide katedralu”.

 

Al Jazeera Balkans

1
Komentari

avatar
1 Teme komentara
0 Odgovori na temu
0 Followers
 
Najnoviji komentari
Najpopularniji komentari
0 Autori komentara
Autori nedavnih komentara
  Prati komentare na ovaj članak  
Najnovije Najstarije Najpopularnije
Obavijest o
trackback

… [Trackback]

[…] Find More on to that Topic: tntportal.ba/vijesti/osumnjiceni-za-trovanje-skripalja-lijecnik-vojne-tajne-sluzbe/ […]