Otvoren most na rijeci Lašvi vrijedan 4 miliona maraka

Most na rijeci Lašvi, u čiju je izgradnju utrošeno 4 miliona maraka, danas je svečano otvoren uz nazočnost općinskog načelnika Tomislava Bošnjak-Matića, predsjedatelja Općinskog vijeća, pomoćnika općinskog načelnika i predstavnika kompanija, izvođača radova.

„Nema važnijeg posla na svijetu od pravljenja mostova, jer ne samo da spajaju obale nego i ljude. Priča o ovom našem mostu počela je sada već davne 1984. kada je pravljena obilaznica oko Viteza kada je sav promet išao groz grad. Kada je pravljena obilaznica ideja je bila da se izgradi most. Čak je napravljeno 10 metara asfalta.

Finalizirali smo priču prije dvije godine kad je na Općinskom vijeću projekt most i pristupne ceste uvršten kao priritetni projekt Općine Vitez u narednom periodu. Na osnovu ove odluke krenulo je sve što je bilo potrebno da bi se most napravio. To je značilo napraviti projekt, provesti proceduru eksproprijacije zemljišta, procedure potrebne da se most dovede u ovu fazu.“ u svom je obraćanju kazao načelnik Bošnjak-Matić.

Izgradnja mosta na rijeci Lašvi počela je 27. 9. 2019. godine kada je poduzeće BOSSIL doo započelo s izgradnjom 11,5 metara dugog mosta i pristupnih prometnica čija je ukupnja dužina 460 metara.

„Ovom prilikom zahvaljujem se svima koji su pomogli na bilo koji način da sve ovo bude realizirano. Prije svega mislim na Općinsko vijeće koje je prepoznalo prijedlog načelnika i to uvrstilo u svoj program rada i na kraju u Proračun Općine Vitez. Zahvaljujem se svim djelatnicima Općine Vitez koji su radili na pripremanju projekta, materijala potrebnog za izradu projekta, onima koji su radili na eksproprijaciji zemljišta, te na procedurama koje je trebalo provesti da napravimo ovako zahtjevan projekt. Zahvaljujem se i izvođačima radova i nadzoru koji su realizirali projekt u okviru onoga što je potpisano.

U svojoj zahvali načelnik Bošnjak-Matić posebno je istaknuo one koji su doprinijeli da Općina Vitez ima sredstava da sve ovo i plati. „Moram istaknuti da smo većinu projekta financirali vlastitim sredstvima, što je danas rijetkost. Uz nekoliko dotacija sa viših razina vlasti, prije svega Vlade Federacije BiH, Vitežani su uspjeli veći dio ovog projekta platiti vlastitim sredstvima.“

Most, kojeg Vitežanke i Vitežani za sada zovu Viteški most, još nije dobio svoj službeni naziv. Naime, Prema Statutu Općine Vitez Općinsko vijeće u okviru svoje nadležnosti donosi odluke o nazivima ulica, trgova i naseljenih mjesta, pa će se o nazivima mosta i ulice koja povezuje Poslovni centar 96 sa centrom grada, tek odlučivati na nekoj od narednih sjednica OV Vitez.

„Nadam se da će priča o ovom mostu trajati, da će most osigurati ono što nam treba, a to je komunikacija središnjeg dijela Viteza s Poslovnim centrom 96 i da će otvoriti neke nove perspektive.

Zadatak mosta je da spaja ono što je nekad netko razdvojio, a ja se nadam da će i ovaj most to napraviti. Dok teče Lašva nek traje i most.“ poručio je načelnik Tomislav Bošnjak-Matić.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU