Otvorena regionalna konferencija o modernizaciji javne uprave

Dvodnevna regionalna konferencija, koja će omogućiti državnim službenicimada, zahvaljujući iskustvima regionalnih i međunarodnih stručnjaka, unaprijede komunikacijske i digitalne vještine i znanja, svečano je otvorena u prostorijama Nacionalne akademije za javnu upravu u Beogradu. 

Pod sloganom “Poveži se regionalno – usavršavaj se individualno”, konferenciju organizuju Nacionalna akademija za javnu upravu (NAJU) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, kako bi daljim usavršavanjem službenika u javnoj upravi doprinijeli pružanju boljih usluga građanima. Konferenciji prisustvuju i učesnici iz Bosne i Hercegovine – savjetnik direktora Agencije za državnu službu BiH Bojan Golić i pomoćnik ministra za resor uprave Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Nikola Knežević.

Konferenciju je otvorio Dejan Miletić, v.d. direktora NAJU:

“Modernizacija javne uprave predstavlja izuzetno značajnu temu u savremenom, informatičkom dobu gdje se društvo znanja formira na jedan poseban način. Ključni pokretač razvoja prije svegaje upravo dostupnost i dijeljenje informacija. Ova konferencija je organizovana sa ciljem da problematizuje i rasvijetli dvije podjednako obimne i značajne teme. Veoma je važna i regionalna dimenzija konferencije, zahvaljujući kojoj sa eminentnim stručnjacima iz regiona i inostranstva možemo da razmijenimo određena iskustva i pojačamo naše veze čak i u ovom izazovnom vremenu u kome se nalazimo“.

Karin McDonald, šefica Odjeljenja za razvojnu saradnju Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, istakla je da Švedska pruža podršku Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji.

“U okviru tog puta, Švedska pruža podršku kako na ekonomskom, tako i na institucionalnom razvoju, a državna uprava je bitan dio za taj institucionalni razvoj. Nacionalna akademija za javnu upravu igra ključnu ulogu u svemu tome jer je ona ta koja prenosi znanja i vještine, koje državni službenici trebaju imati”.

Francine Pickup, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, na otvaranju konferencije je istakla:

“Ubrzana digitalizacija i složeni društveni problemi, poput pandemije COVID-19, zahtijevaju od državnih službenika da se konstantno usavršavaju, posebno kada je riječ o korištenju novih tehnologija. Zahvaljujući podršci Vlade Švedske, UNDP je razvio četiri inovativne online obuke, koje će omogućiti državnim službenicima da unaprijede svoja znanja i vještine, kako bi pružali bolje usluge građanima i privredi. Na taj način pomažemo rad Nacionalne akademije za javnu upravu i doprinosimo modernizaciji javne uprave u Srbiji”.

Na otvaranju konferencije govorila je i Marija Obradović, ministrica državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije.

“Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave godinama predano radi na modernizaciji i reformi javne uprave, ali je najvažnije da sve što smo postigli približimo građanima i privredi. Od načina na koji sa njima komuniciramo reformski proces zavisi i uspješnost reformi. Digitalizacija je najvidljivija promjena u javnoj upravi. Danas gotovo da nema čovjeka u Srbiji koji nije čuo za nešto na E, eBeba, eUpis u vrtić, ePortal, eGrađanin. Država je uspjela da krajnje korisnike zainteresuje za ovakav vid komunikacije, a za potrebe stručnog usavršavanja samih državnih službenika kreirali smo eObuke, zbog čega je i osnovana naša Nacionalna akademija za javnu upravu”.

Tokom dva dana trajanja konferencije biće održano pet panela i šest radionica. Na panelima će više od 20 visokih predstavnika i predstavnica vlada Srbije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, kao i eksperti iz Evropske unije i Velike Britanije, podijeliti iskustva o izazovima, ali i primjere dobre prakse iz oblasti komunikacije i pružanja digitalnih usluga.

Paneli i radionice održavaće se online tokom oba dana konferencije. Svi zainteresovani mogu da ih prate nakon što se registruju putem linka: https://bit.ly/PrijaveZaKonferenciju.

Konferencija se održava u okviru projekta “Obuka za državnu službu za 21. vijek u Republici Srbiji”, koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u partnerstvu sa Nacionalnom akademijom za javnu upravu, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Cilj ove inicijative je stvaranje efikasne i profesionalne javne uprave kroz jačanje vještina i znanja rukovodećeg kadra i državnih službenika u javnim institucijama na nacionalnom i lokalnom nivou.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU