Ovo su stvari na koje sve mame zaborave kada dobiju dijete

Nema ništa loše u tome da beskrajno volite svoje dijete i da mu se posvetite što više možete, ali je, također, jako važno odvojiti vrijeme za sebe.

Bez obzira jeste li tek dobili prvo dijete ili vam je drugo, vaše je tijelo upravo prošlo kroz golemu promjenu koja podrazumijeva razvoj djeteta u vašem trbuhu devet mjeseci i njeno rađanje.

Pospani ste, iscrpljeni i nemate vremena sređivati kosu i šminkati se svaki dan i vjerojatno se osjećate drugačije nego inače jer ste potpuno zauzeti ulogom mame.

Ipak, trebate zapamtiti da je sasvim u redu odvojiti vrijeme za sebe i raditi stvari samo za sebe. Ne morate tome posvetiti cijele dane, ali nekoliko sati tijekom tjedna morate odvojiti za sebe da biste revitalizirali svoju psihu i tijelo.

Ovo su stvari koje sve mame zaboravljaju napraviti nakon što rode dijete, a da to možda i ne shvaćaju.

Topla kupka i opuštajuća maska

Prije nego što se dijete rodilo, ugađanje sebi je možda značilo odvojiti nekoliko sati za odlazak u spa centar, uživanje u miru i tišini, ali sada to može značiti kratka topla kupka bez ometanja.

Kada beba ode na spavanje, uključite u svoj život toplu kupku, stavite opuštajuću masku i zatvorite oči na 10 minuta.

Iako djeluje kao sitnica, ako ovo radite barem jednom tjedno, osjećat ćete se puno bolje i bolje ćete raditi sve oko bebe.

Pravilna prehrana

Zbog nedostatka vremena i velikog broja novih obaveza oko djeteta, kao novi roditelj vrlo lako možete početi s lošom prehranom. Uvijek je lakše i brže izvaditi i pojesti paket gotovih kolačića ili komad čokolade nego skuhati ručak.

Ipak, važno je zapamtiti da će vam pravilna prehrana pružiti puno više energije i da ćete se zbog nje osjećati puno bolje. Ako tijekom dana nemate vremena napraviti obroke, pokušajte napraviti nekoliko jednostavnih obroka prije nego što odete na spavanje, kao što su salate i jela od tjestenina.

Druženje s partnerom

Uz neprospavane noći i svu pažnju koju poklanjate vašem djetetu, razumljivo je da ćete imati osjećaj da se udaljavate od muža i da jednostavno zaboravljate uživati u njegovom društvu.

Nemojte zaboraviti da ste par i da ste zajedno u tome. Odvojite barem jednu večer koju ćete posvetiti mužu, iako to značilo samo nekoliko sati gledanja filma, nakon što ste dijete stavili u krevet.

Ispijanje kave dok je topla

Topla je kava nešto o čemu nova mama može samo sanjati. Ako sebi napravite topli napitak, vrlo je vjerojatno da će vam nešto drugo odvući pažnju, kao što je promjena pelena ili hranjenje bebe.

Zato kupite sebi termo šalicu kako bi napitak ostao topao jer svaka mama zaslužuje uživati u toploj šalici kave, a ne da je popije hladnu nakon dva sata.

Spavajte kad dijete spava

Prije nego što se dijete rodilo, vjerojatno ste milijun puta čuli savjet „zapamti, spavaj kad beba spava“. Sada kada je dijete stiglo, ona obećanja koja ste dali sebi prije nego što je paket radosti stigao, postala su samo daleki snovi.

Umjesto spavanja, tjerate sebe da napravite hrpu drugih stvari koje su ostale nezavršene. Ipak, sve to možete ostaviti po strani i prioritet dati snu jer vam je on najpotrebniji. Bit ćete svježi i spremniji rješavati hrpu prljavog posuđa ili rublja.

Vježbajte

Nemojte razmišljati o vježbama kao načinu da smršavite nakon rođenja djeteta. Vježbe će vam pomoći da zdravije razmišljate. Ne morate ići u teretanu, možete jednostavno ići u šetnje s djetetom ili vježbati jogu ili pilates kod kuće, savjetuje Mother And Baby.

Fotografirajte se

Dok ste bili trudni vjerojatno ste snimili puno svojih fotografija, ali nakon što se dijete rodilo, ono je postalo glavni akter na njima.

Umjesto da se skrivate iza fotoaparata ili mobitela jer vam je kosa neuredna, udebljali ste se ili se iz bilo kojeg drugog razloga ne želite slikati, zagrlite taj trenutak s vašom djetetom i ovjekovječite ga.

Možete se sami slikati s djetetom ili neka vas slika mama, muž, prijateljica ili brat.

Razmislite hoće li vam neuredna kosa biti važna kada, nakon pet godina, budete gledali te slike ili ćete biti sretni što ste uspjeli zabilježiti te trenutke?

Budite dobri prema sebi

Vrlo je lako ući u zamku i početi se uspoređivati s drugim mamama, posebno na društvenim mrežama, što će vam stvoriti osjećaj da ne radite dovoljno jer vam mnogo stvari ostaje nezavršeno.

Sjetite se da radite nevjerojatan posao odgajajući prekrasnu malu bebu i da nije važno imate li hrpu neopranog rublja koje stoji tjedan dana ili vam traperice od ranije više ne stoje lijepo. Jednostavno, uživajte biti mama i to je jedino što je važno.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU