Owlypia 2021: Održano intelektualno takmičenje u Sarajevu

Proteklog vikenda u prostorijama Richmond Park škole u Sarajevu održana je lokalna runda uzbudljivog globalnog Owlypia takmičenja na kome je učešće uzelo 130 učenika iz osnovnih i srednjih škola sa područja Bosne i Hercegovine.

Kompanija „Perceptum Education“ sa sjedištem u Londonu ovo takmičenje je započela prije pet godina sa namjerom da mladima širom svijeta pruži mogućnost učešća na danas svepopularnijim takmičenjima znanja, te da najbolje pojedince sa lokalnih takmičenja okupi na globalnom, koje se već tradicionalno održava na Cambridge ili Oxford univerzitetu.

Učenici iz Bosne i Hercegovine, učešće na takmičenju su mogli uzeti organiziravši se u timove po tri učenika, a timovi su bili podijeljeni u tri dobne skupine i imali su priliku takmičiti se i iskazati svoje znanje u pet kategorija: Nauka i tehnologija, Književnost i kultura, Ekonomija i biznis, Umjetnost i dizajn i Društvene nauke.

„Owlypia takmičenje je bilo odlična prilika za učenje novih, zanimljivih informacija, upoznavanje novih prijatelja i stjecanje drugačijih iskustava. Zanimljivo je bilo učestvovati na takmičenju poput onih svjetskih takmičenja koji se dosta razlikuju od lokalnih na koje smo navikli“, istakao je Ajdin Velagić, učenik Richmond Park Međunarodne osnovne škole Sarajevo.

Takmičenju nije nedostajalo pozitivne atmosfere niti medalja što je učesnike učinilo da se osjećaju sretnim i posebnim. Za svaku od navedenih kategorija takmičenja proglašeni su pobjednici koji su na najbolji način iskazali svoja znanja i vještine prema ocjenama stručnog žirija. Za najbolje timove proglašeni su: OAB (Ajdin Velagić i Brandon Adilović-Turluck), The Avangers (Emina Umihanić i Mary Isabell-Shazia Medley) i Semper Fidelies (Hava Lihovac, Merjem Pobrić, Omar Mahmutović).  

„Zadovoljni smo znanjem i prezentacijskim vještinama koje su učenici pokazali na takmičenju u Sarajevu. Sretni smo da svi  učesnici sa takmičenja nose samo pozitivna iskustva te se nadamo da će pobjednici lokalne runde održane prethodnog vikenda uzeti učešće na globalnom takmičenjima koja će se održati tokom 2022. godine na Cambridge univerzitetu“, ističu iz organizacionog tima Owlypia takmičenja.

Učenici, njihovi roditelji i nastavnici su sretni i zadovoljni postignutim rezultatima, a učešće na globalnom takmičenju će, nakon postignutih jako dobrih rezultata na prethodno održanom lokalnom takmičenju, ponajviše ovisiti o finansijskim sredstvima neophodnim za putovanje, smještaj i kotizaciju.

„Nadam se da će ovaj, za učenike od velikog značaja, projekat biti prepoznat i od strane zajednice te da će najbolje kvalifikovani na lokalnoj rundi u Sarajevu imati priliku da učestvuju na globalnom takmičenju. Vjerujem da su mladi ti koji svojim znanjem i vještinama na najbolji način mogu predstaviti Bosnu i Hercegovinu u svijetu.“, kazala je Aldina Šogolj, marketing menadžer Richmond Park škola.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU